Negatief advies provincie over veiligheid Volkel vanwege kernwapens

DEN BOSCH - De provincie geeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie een negatief advies over de veiligheid op en rondom vliegbasis Volkel vanwege berichten over transporten met kernwapens.
Het dagelijks bestuur van Brabant -Gedeputeerde Staten- heeft dat maandag besloten.

Risico's onbekend
De provincie kan geen positief advies geven over ontwikkelingen op en rondom de basis, omdat de risico's van kernwapentransporten niet te overzien zijn, zegt een woordvoerder maandag.

Volgens het kabinet liggen er immers officieel geen kernwapens op Volkel. Ook in het concept-milieueffectrapport staat niets over kernwapens. Volgens provinciebestuurder Johan van den Hout worden vragen van de provincie over kernwapens omzeild. "Het is alsof we een vergunning moeten geven voor een fabriek waarvan we niet weten wat die doet.''

Advies niet bindend
De minister kan een negatief advies van de provincie naast zich neer leggen, zo wordt erkend. Het negatieve advies is wel een 'krachtig signaal'.

Eerder sprak de Provinciale Omgevingscommissie al zorgen uit over de risico's van opslag en transport van kernwapens op Volkel 

'Kernbommen ook vervoerd'
Het is al langer bekend dat Amerikaanse kernwapens op de basis in Volkel liggen opgeslagen. Onlangs werd ook bekend dat de bommen ook worden vervoerd vanwege de modernisering van het arsenaal in Volkel.

Defensie werkt aan een nieuw milieueffectrapport voor vliegbasis Volkel, waarbij de provincie formeel een advies moet geven.