Stijging onroerendezaakbelasting (ozb) in 2014, Tilburg goedkoopst, Vught duurst

26 november 2013 om 10:04
nl
De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,3 procent, blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis. In Brabant werden elf gemeenten onder de loep genomen. Tilburgs is het goedkoopst met 190 euro. In Vught zijn de bewoners het duurst uit met 390 euro.
Geschreven door

Als ook andere woonlasten worden meegerekend, zoals riool- en afvalstoffenheffing, dan betalen mensen met een eigen huis in Brabant in 2014 gemiddeld 677 euro aan gemeentelijke woonlasten tegenover 680 euro dit jaar.
Tilburg is de goedkoopste gemeente van Nederland met gemiddeld 530 euro, Vught de duurste met 946 euro. De duurste gemeente van Nederland is Bergen (NH) met 1038 euro.
Geen maximale verhogingDe stijging van de ozb zou iets onder de maximale verhoging van 2,45 procent blijven die gemeenten met het Rijk heeft afgesproken, zo maakte de belangenorganisatie dinsdag bekend.
Huiseigenaren moeten meer betalen ondanks dat de WOZ-waarde van woningen in 2014 gemiddeld 6 procent daalt, stelt Eigen Huis. Gemiddeld draagt een huiseigenaar dan 263 euro af aan zijn gemeente, tegenover 257 euro dit jaar.
'Ozb moet verdwijnen'Eigen Huis wil overigens dat de onroerendezaakbelasting verdwijnt en dat er een andere heffing komt waarbij de lasten 'op evenwichtige wijze worden gedeeld door alle huishoudens'. Niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden kan daarvoor de grondslag zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.