Nieuwe trappist uit Zundert is 'eigenwijs en weerbarstig'

ZUNDERT - Nederland (en Brabant) heeft er voor het eerst in 125 jaar een nieuw trappistenbier bij. Zundert heet het bier gebrouwen in brouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert.

Onder grote belangstelling van regionale, nationale en internationale pers is het nieuwe trappistenbier vrijdagmiddag in de brouwerij gepresenteerd. Een eigenwijs bier, een beetje weerbarstig, net als de broeders zelf, luidt de omschrijving. Niet te zwaar, niet te donker, kruidig en met passie gemaakt.

Abt van de abdij Maria Toevlucht in Zundert, broeder Daniël is trots. Het is een drukte van jewelste in de anders zo stille brouwerij en abdij. "Alleen op hoogtijdagen, met Kerstmis is het zo druk. Dit is uniek."

Zegen
Het bier mocht na maanden van geheimzinnigheid eindelijk worden geproefd en de eerste reacties zijn bijzonder positief. "De zegen van de monniken is er in te proeven", zegt trendwatcher Hans Steenbergen. "Een prachtig mooie nieuwe trappist. Terughoudend in de hop. Nederland is een waardig trappist rijker."

Ook de aanwezige Vlaamse en Nederlandse bierjournalisten en journalisten van vakbladen zijn enthousiast. Een verslaggever van het blad Pintnieuws proeft uitvoerig. Eerst ruiken en dan de lippen rustig aan het glas zetten. "Zeer smakelijk", is het eerste oordeel. Wat ie van de smaak vindt? "Daar moet ik eerst nog een slok voor nemen."

Kleine glazen
Volgens de Vlaamse trappistenexpert Jef van den Steen is het ook een prachtig bier. "Enige minpuntje zijn de glazen. Die zijn wat aan de kleine kant", lacht hij. "Tja, Hollanders hè?" Of de Vlaamse trappisten nu een nieuwe concurrent hebben in Zundert, betwijfelt hij. "Ach wij zijn blij dat de druk van de markt is, want de Vlaamse trappistenbrouwers kunnen gewoon niet aan de vraag voldoen."

Broeder Daniël is blij met de positieve reacties. "Nou ik vind het een heel fijn bier. Het is wat weerbarstig en gekruid. Als je het gedronken hebt, heeft het een prachtige nasmaak. Je moet na dit biertje niet ineens wat anders gaan drinken."

Eigenwijs en weerbarstig
Ook broeder Christiaan, hoofd van de brouwerij, is trots. "Het is een prachtig een beetje bitter bier, anders dan de andere trappistenbieren die er al zijn. We moeten ook een beetje uitdaging hebben he?" Over de weerbarstigheid en eigenwijsheid van de monniken zegt hij: "Je moet eigenwijs zijn, wil je monnik worden. En weerbarstig wordt je hier vanzelf."

Het bier is vernoemd naar Zundert en niet naar De Kievit, de naam van de brouwerij. De Kievit is wel in het logo van het bier verwerkt. Het bier is vanaf dit weekend te drinken in de Zundertse horeca.

Concurrentie?
De andere trappistenbrouwerij, van de Trappisten van de Abdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot worden niet als concurrenten gezien. "Wij zijn medebroeders", zegt abt Daniël.

De La Trappe uit Berkel-Enschot is een van de weinige trappistenbieren die niet vernoemd is naar de plaats waar het gebrouwen wordt. En volgens kenner Jef van den Steen zit de smaak van de Zundert tussen een blonde en de dubbele als die van La Trappe in.
Deel dit artikel: