Video

Me gras! Een goed voetbalveld zonder chemische onkruidbestrijding, het kan

29 november 2013 om 18:58
nl
Alle bestrijdingsmiddelen die gemeenten nu nog gebruiken om de boel onkruidvrij te houden moeten verboden worden. Dat vindt de Brabantse Milieufederatie (BMF). Binnenkort praat de Tweede Kamer over zo'n verbod.
Geschreven door

De BMF probeert Brabantse gemeenten zo ver te krijgen dat ze een brief ondertekenen aan de Tweede Kamer waarin staat dat het best zonder chemische middelen kan. Tot nu toe hebben alleen Oss en Bladel de brief ondertekend, maar volgens Geert Verstegen zullen er nog meer volgen.
Ongeveer de helft van de Brabantse gemeenten gebruikt al geen chemische middelen meer op trottoirs. Dat blijkt uit cijfers van de provincie. In plantsoenen wordt nog minder gespoten. Er zijn nog maar acht gemeenten in Brabant die dat doen.
Sportvelden Ondertussen hebben gemeenten het steeds moeilijker met hun sportvelden. Want hoe krijg je een goede grasmat zonder het onkruid te verdelgen? Nog maar dertien procent van de Brabantse gemeenten heeft daar ervaring mee.
Het grote voorbeeld is de gemeente Haaren. In het sportpark van voetbalvereniging Helvoirt wordt al vier jaar gewerkt zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen.
Wormen De gemeente heeft daarvoor Mark van Iersel ingeschakeld. Die heeft het bedrijf Soil-Tech en richt zich op het bodemleven onder de grasmat.
Lopend over het veld kijkt hij meteen naar sporen van wormen, en die vindt hij. "Doordat er wormen in de grond zitten is de bodem luchtig; de wortels kunnen goed groeien en het water zakt gemakkelijk in de grond."
Gepromoveerd De voorzitter van de voetbalclub Henk van Schijndel reageert: "Eerlijk gezegd gaat het mij vooral om een goede grasmat." En daar heeft hij niet over te klagen. "Het gras is de afgelopen vier jaar steeds beter geworden".
De prestaties van VV Helvoirt zijn ernaar. De club is de afgelopen vier jaar al twee keer gepromoveerd.
Volgens Geert Verstegen van de BMF moeten gemeenten en clubs nu al beginnen met het milieuvriendelijker maken van hun sportvelden om goed voorbereid te zijn als het verbod in gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.