Gina uit Vught wint Nationaal COC Songfestival in Maastricht met protestlied tegen homohaat

VUGHT - Yvonne Lawalata uit Vught heeft dit weekend in Maastricht het negentiende Nationaal COC Songfestival gewonnen. Lawalata, beter bekend onder haar artiestennaam Gina, won de wisselbeker met het nummer 'Oh de Liefde'. Door de zege mag het COC Noord-Oost Brabant het festival volgend jaar organiseren.
'Oh de Liefde' is volgens Gina een 'vrolijk protestlied tegen homohaat'. "Een lied dat oproept van de bank te komen en de straat op te gaan. Om trots te zijn op jouw liefde en jouw leven."

Rel
De overwinning van Gina ging in de Maastrichtse Bonbonnière gepaard met een kleine rel. Merel Moistra haalde voor COC Haaglanden het hoogste aantal punten binnen, maar doordat ze een inleidend woordje hield duurde haar act langer dan de reglementen van het liedjesfestival toestaat.

Met haar 171 punten werd de transseksuele comédienne gediskwalificeerd, terwijl Noord Oost Brabant met 162 punten de wisseltrofee in ontvangst mocht nemen. De Vughtse noemt dit 'ontzettend lullig'. Merel Moistra was hevig teleurgesteld.

Coming-out
Tijdens het songfestival werden verschillende thema's bezongen, van coming-out tot verliefdheid.