Actiegroepen blij met uitstel 'Ruit rond Eindhoven'

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerst de problemen op bestaande snelwegen in Brabant aanpakt, voor er geld wordt gestoken in een nieuwe 'ruit' rond Eindhoven. Actiegroepen die tegen de Ruit zijn, hebben hier verheugd op gereageerd.

De afgelopen maanden lieten actiegroepen van zich horen. John Carp uit Son hield in september een protestbijeenkomst. Zo'n 450 demonstranten kwamen hierop af. Carp zit in het platform Noordoost Corridor. Hierin zijn alle actiegroepen die tegen de Ruit zijn in ondergebracht. "Wij zijn heel blij dat deze stap is genomen. De telefoon stond dinsdag roodgloeiend met felicitaties over en weer."

Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie van de ChristenUnie en D66 daarover. ''Andere snelwegen in Brabant hebben op dit moment meer prioriteit'', vertelt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de Christen Unie.

'Problemen snelwegen urgent'
Het geld moet nu ingezet worden om onder meer de knelpunten op de A27 (knooppunt Hooipolder), de A58 (Eindhoven-Tilburg) en de A67 aan te pakken. Ook moet er een station Eindhoven Acht/Airport komen.


Dik-Faber is tevreden met de aangenomen motie. "Ik ben blij dat er nu een meerderheid is om de files op deze wegen sneller aan te pakken.''

Stientje van Veldhoven (D66) zegt: "Dit is goed nieuws voor de bereikbaarheid van Brabant. Bestaande knelpunten kunnen nu vlot worden weggewerkt en de plannen voor de Ruit kunnen nu eerst rustig doordacht en verbeterd worden.''


Provincie gaat overleggen
Het kabinet heeft 268 miljoen gereserveerd voor de 'Ruit Eindhoven', maar verschillende gemeentes in het gebied en milieuorganisaties verzetten zich. Ook de ANWB is niet overtuigd van 'nut en noodzaak'.


De provincie Brabant gaat nu in gesprek met Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over hoe het nu verder moet. Volgens een woordvoerder van de provincie is het plan voor de 'ruit' nog niet afgeschoten. 

'Grote overwinning'
Tegenstanders van de nieuwe weg claimden dinsdag winst. "De Ruit is in ieder geval voorlopig van de baan. Dit is een grote overwinning voor omwonenden na jarenlange strijd voor leefbaarheid en tegen snelweg", reageerde fractievoorzitter Paul Smeulders van GroenLinks in Brabant.

De Brabantse-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW is geschrokken van de kamermotie. In september waarschuwden de werkgevers al voor het vertrek van bedrijven in de Brainportregio als de ruit niet zou worden aangelegd, vanwege de slechte bereikbaarheid. Toch ziet BZW-directeur Michiel van Campen ook een positieve kant: "deze motie toont aan dat ook de Tweede Kamer zich ervan bewust is dat de verkeersproblemen op de Brabantse snelwegen zich niet beperken tot de regio Eindhoven".

Eigen plan
Van Campen verwacht dat verwacht overigens dat de ruit rond Eindhoven er toch komt, omdat VVD-verkeersminister Schultz van Haegen dit al aan de regio heeft beloofd. De BZW heeft daarnaast een eigen plan ontwikkeld om de snelweg A58 tussen Vlissingen en Eindhoven versneld aan te pakken. Dit zou kunnen doordat het bedrijfsleven en de provincie de verbetering voorschieten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de minister van Infrastructuur & Milieu vandaag gevraagd om aanvullend onderzoek voor de plannen voor de Ruit om Eindhoven. De provincie wil graag weten hoe de minister deze motie uit wil voeren en gaat daarover met haar in overleg.
Deel dit artikel: