Onzeker kerstfeest personeel Interpolis: gevolgen massaontslag Achmea pas in januari bekend

TILBURG - Het dreigt een onzeker kerstfeest te worden voor werknemers van het Tilburgse Interpolis. Ze horen pas in januari wat de grote reorganisatie van Achmea voor gevolgen heeft. Het moederbedrijf Achmea kondigde woensdag aan dat de komende 3 jaar 4000 banen verdwijnen. Het personeel is woensdagochtend op de hoogte gebracht.

Het gaat om 3000 gedwongen ontslagen. Pas in janauri wordt duidelijk op welke afdelingen de klappen vallen. Er volgen daarover gesprekken tussen de ondernemingsraad en Achmea.

Kosten omlaag
De reden van de reorganisatie is het feit dat de verzekeraar te veel kosten maakt, namelijk 500 miljoen euro per jaar.

Met deze reorganisatie moeten de kosten omlaag. Het bedrijf wil goedkopere polissen aanbieden om te kunnen concurreren. Achmea laat in een persbericht weten dat ze haar organisatie aanpast 'door te investeren in online dienstverlening'.

Minder aanvullende verzekeringen
Het bedrijf wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan. Mensen verhogen steeds meer hun eigen risico, aanvullende verzekeringen worden minder afgesloten en daarnaast maken klanten steeds meer gebruik van internet.

Volgens Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur van Achmea, doen de acht miljoen klanten van Achmea steeds meer online. Zo ook het regelen van verzekeringen. "Daarom versnellen we onze aanpassingen en investeren we meer in klantgerichtheid en online klantbediening."

Grootste werkgever
In totaal telt Achmea 19.000 werknemers in Nederland en daarbuiten. Het onderdeel Interpolis is een van de grootste werkgevers in Brabant. In Tilburg werken 3500 mensen bij Interpolis. In de bekende Interpolis-toren langs het spoor in Tilburg werken 2500 mensen. In de toren langs de A58 werken zo'n 1000 mensen.

De medezeggenschapsraad en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de reorganisatie. Vakorganisatie De Unie wil dat het sociaal plan van verzekeraar Achmea langer geldig is dan de eerste helft van 2014. Ook medewerkers die na 30 juni 2014 bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen.

Reorganisatie laat ingezet
De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is 'onaangenaam verrast' dat de verzekeraar niet 'op voorhand bereid is'.  Dat geldt ook voor CNV Dienstenbond. De reorganisatie is laat ingezet, waardoor er minder tijd is voor werknemers om ander werk te vinden.

De ingreep is het resultaat van digitalisering, volgens de bond is deze ontwikkeling al jaren bezig en hakt het bedrijf nu pas de knoop door waardoor het bedrijf in korte tijd flink moet krimpen. De bond wil met de directie van Achmea afspraken maken om medewerkers zoveel mogelijk aan werk te helpen.

Vorige reorganisatie
Het bedrijf voert veel verschillende merknamen waaronder het Tilburgse Interpolis. Maar ook Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Avéro en Staalbankiers. Achmea heeft enkele jaren geleden al een reorganisatie doorgevoerd waarbij 2500 banen werden geschrapt.
Deel dit artikel: