Jelle Klaasen wil weer vooruit kijken met WK darts voor deur

GOOR - Jelle Klaasen wil het verleden achter zich laten. De darter uit Breda heeft een nieuwe bijnaam gekozen, een nieuwe worp aangeleerd en gooit met nieuwe pijlen. Deze veranderingen moeten hem tijdens het aanstaande WK in Londen leiden naar nieuw succes. Het wereldkampioenschap begint 13 december, Klaasen komt 15 december in actie.
Klaasen heeft een roerige tijd achter de rug, met de naaktfoto-affaire als dieptepunt. Toch bleef de Bredanaar doorgaan met darts.

Klaasen is sinds kort verhuisd naar het Overijsselse Goor. Er moet nog veel gebeuren aan zijn nieuwe huis, maar de dartskamer is wel al klaar. In de rood-groen gekleurde kamer maakt de Bredanaar zijn trainingsuren. Er moet flink geoefend worden, want de vorm van Klaasen is wisselend. En op het WK treft hij in de eerste ronde een lastige opponent: de Engelsman Jamie Caven.

Gemiddelde van 105
"Na drie weken vier tot vijf uur per dag trainen, begon de worp een beetje automatisch te gaan", vertelt Klaasen. "Het voelt steeds beter. In mijn tijd bij de bond BDO haalde ik een gemiddelde van 90 of 91, als ik goed gooide tijdens tv-toernooien. Met deze worp haal ik gemiddelden van 104 of 105 tijdens tv-toernooien."

Tijdens het WK geldt Klaasen niet als dé kanshebber op de wereldtitel. De favorieten voor de titel zijn Vlijmenaar Michael van Gerwen, Phil Taylor en Adrian Lewis.

Van Gerwen en Taylor kennen een superjaar. Taylor won bijna alle grote toernooien dit jaar. 'Mighty Mike' schreef de Premier League op zijn naam en hij won vorige week de Players Championship Final. In die finale deelde hij een gevoelige tik uit aan Taylor, door hem na een 3-6 achterstand alle hoeken van het bord te laten zien en met 11-7 te winnen.

'Eén wedstrijd super gooien'
Toch kan Klaasen wel voor een verrassing zorgen. Dat bewees hij vorige week, door tijdens de Players Championship Final oud WK-finalist Dave Chisnall te kloppen. De ronde daarna was Gary Anderson echter te sterk.

"Ik kan net zo goed gooien als Taylor, maar ik hou dat niet zo lang vol als hij", weet Klaasen. "Ik kan één wedstrijd super gooien. De wedstrijd daarna kan het dan wat minder zijn. Taylor kan zoiets keer op keer. Daar moet je hard voor trainen, om zo constant te worden. Mentaal, qua concentreren, is hij vele malen beter dan de rest."

Zeven goede jaren
Klaasen gaat het wereldkampioenschap in als 'The Cobra'. Die bijnaam komt in de plaats van "The Matador'. "The Matador vond ik vanaf het begin af aan al niks", vertelt Klaasen. "Maar die bijnaam kreeg ik nu eenmaal. Ik heb veel mensen gevraagd een nieuwe naam voor me te verzinnen. Bij de PDC kwamen ze vervolgens met 'The Cobra'. Dat vind ik wel leuk klinken."

Een succesje kan Klaasen wel weer gebruiken. Zijn laatste grote prestatie dateert van 2010. Toen haalde hij de halve finale van het World Matchplay. "Volgens het gezegde volgen na zeven mindere jaren zeven goede", weet Klaasen. "Laat die zeven goede jaren nu maar komen."
Meer over dit onderwerp:
jelle klaasen breda darten wk leiden goor