PvdA-Kamerlid Dikkers woedend over vleesfraude VION: 'Geen enkel bewijs dat het om incident gaat'

8 december 2013 om 13:51
nl
PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers is woedend over de vleesfraude bij VION in Boxtel die vrijdag aan het licht kwam. Ze stelt dinsdag dan ook Kamervragen en ze eist duidelijkheid van VION.
Geschreven door

"'Potverdomme, alweer!', was mijn eerste reactie op het nieuws dat varkensvlees is verkocht als biologisch vlees. De vorige keer werd er zo hard geroepen dat er niets mis was, nu blijkt dus van wel", vertelt Dikkers zondagochtend bij Omroep Brabant.
BoosZe is geschrokken en boos. Volgens haar heeft de sector lang de tijd gehad om de zaakjes op orde te krijgen maar nu blijkt dat het nog lang niet geval is. "De interne controles kloppen niet, de consument móet weten wat hij eet. Dit kan echt niet zo." 
Twee klokkenluiders hebben zich afgelopen week gemeld bij Omroep Brabant. Zij meldden dat VION 11.000 kilo varkensvlees heeft verkocht als biologisch vlees. VION bevestigde dit uiteindelijk maar zegt dat het gaat om een incident. Dikkers is alles behalve overtuigd.
"Ik heb geen enkel bewijs dat het om een incident gaat. Vorige keer zeiden ze dat het niet gebeurd zou zijn, nu noemen ze het weer een incident. Op basis waarvan moet ik ze geloven? Ik word beduveld en ik wil zéker weten dat interne controles kloppen."
Supermarkten medeverantwoordelijkZe wijst ook de supermarkten op hun verantwoordelijkheid. Zij verkopen immers het vlees aan de consumenten. "Het is te gemakkelijk van een supermarkt als Albert Heijn om excuses van VION te accepteren en gewoon 'sorry' te zeggen tegen de consument. Ook zij zijn medeverantwoordelijk. Als ze maar enigszins vermoedens hebben dat controles niet kloppen, moeten zij daar ook onderzoek naar doen. Ze schuiven het nu wel heel gemakkelijk af."
Dinsdag stelt de PvdA Kamervragen en ze vraagt desnoods een spoeddebat aan. "VION moet uiteindelijk laten zien hoe ze dit gaat voorkomen, want daar heb ik nog niks over gehoord."
Lees alles over de vleesfraude bij VION in het nieuwsdossier omroepbrabant.nl/VION

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.