Osman vijftig jaar geleden eerste gastarbeider in Oisterwijk: luit in vitrine gemeentehuis

10 december 2013 om 18:02
nl
Het is vijftig jaar geleden dat Midden-Brabant te maken kreeg met het verschijnsel 'gastarbeider'. Ter ere daarvan komt er onder meer een boek met daarin verhalen van buitenlandse werknemers die jaren terug naar deze regio trokken voor werk.
Geschreven door

Als startschot zal waarnemend burgemeester Henk Willems woensdag in het gemeentehuis van Oisterwijk een vitrine onthullen. Daarin staat onder meer een zogenoemde saz, een soort luit, en die is van Osman Cimen. Hij was de eerste Turkse gastarbeider die in 1963 naar Oisterwijk kwam. De stichting Oisterwijk Wereldwijd wil naast het boek onder meer ook gesprekken gaan regelen waarbij alle 118 nationaliteiten uit het dorp betrokken zijn.
De vitrine zal in eerste instantie bedekt zijn met de Brabantse vlag. "Dat symboliseert dat we allemaal Brabanders zijn", zegt Paul Spapens die vanuit de Stichting Oisterwijk 800 Spot bij het project betrokken is. Ook de Griek Pacos die in 1964 naar onze provincie verhuisde, brengt een voorwerp mee. Het gaat om een weegschaal met daarop Griekse maateenheid.
Eén grote koffietafelHet verhaal van de Turk Cimen en de Griek Pacos zijn typische voorbeelden van de verhalen in een nog te schrijven boek. "We willen een boek samenstellen met daarin de verhalen en foto's van allerhande mensen die als gastarbeider in Midden-Brabant zijn komen werken", vertelt Carel Brands van Stichting Oisterwijk Wereldwijd.
"En in Oisterwijk wordt het project nog verder uitgebreid". Volgens Brands wordt er gewerkt aan één grote koffietafel waar alle 118 nationaliteiten van het dorp zullen aanschuiven. "We zoeken steeds naar nieuwe manieren om mensen met verschillende achtergronden kennis te laten maken met elkaar. Zo is het ook de bedoeling dat een reisbureau in Oisterwijk reizen gaat uitzetten naar plekken in bijvoorbeeld Turkije waar mensen als Cimen vandaan komen. Dan gaat het dus niet om een all inclusive naar de Turkse kust maar om een soort culturele reis naar Anatolië."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.