Video

Eindhovense kopschopper Tom K. moet één maand langer zitten

11 december 2013 om 14:04
nl
Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdagmiddag in hoger beroep een hogere straf uitgesproken tegen de aanstichter van de geruchtmakende schoppartij in januari in Eindhoven. Eindhovenaar Tom K. kreeg acht maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat is één maand meer dan de rechtbank afgelopen zomer besliste.
Geschreven door

Het hof ziet Tom K. als de aanstichter van de vechtpartij. De Belgische Brent L. hoorde tien maanden cel eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De straf die hij in hoger beroep krijgt komt overeen met de eerdere straf.
Justitie ging in hoger beroep tegen de kopschoppers omdat de rechtbank aan de twee belangrijkste verdachten veel lagere straffen oplegde dan was geëist.
Strafkorting vanwege gebruik beeldenBeide verdachten werden veroordeeld volgens het jeugdrecht. Zowel Tom K. als Brent L. kreeg een strafkorting van twee maanden omdat de beelden van de mishandeling openbaar zijn gemaakt.
Volgens het hof had justitie minder zware middelen kunnen inzetten om de ernst van de zaak aan te geven, bijvoorbeeld stilstaande beelden of met onherkenbaar gemaakte gezichten.
Persadvocaat oneens met het hofPersadvocaat-generaal Remco van Tooren is het oneens met het gerechtshof. Er is vanwege de ernst van de zaak bewust gekozen om bewegende beelden uit te zenden om de impact zo groot mogelijk te laten zijn. Het OM staat nog steeds achter de keuze in deze zaak, zei hij in een reactie. "We zullen zeker gebruik blijven maken van bewegende beelden als we dat nodig vinden."
Uitspraken van andere rechters over het tonen van bewakingsbeelden van verdachten zijn nog niet eensluidend, constateerde het OM woensdag. Vanwege het principiële meningsverschil wordt er nog nagedacht over eventuele cassatie.
'Onzorgvuldig in de media gebracht'De twee horen bij een groepje Belgische en Nederlandese jongeren dat tijdens het stappen in Eindhoven een man uit Oirschot bewusteloos schopte. In Bureau Brabant waren de bewakingsbeelden van de mishandeling te zien.
Alles over de geruchtmakende kopschoppers is terug te lezen via omroepbrabant.nl/mishandelingvestdijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.