Hef dorp Moerdijk maar op, zegt de helft van de inwoners in enquête

MOERDIJK - Volgens de helft van de bewoners van Moerdijk kan het dorp opgeheven worden. Dat blijkt uit een enquête onder inwoners van Moerdijk-dorp in opdracht van Omroep Brabant en BN/DeStem.

Het vertrouwen in de gemeente is erg laag. In september pleitte een adviescommissie onder leiding van Ed Nijpels ook al voor het opheffen van het dorp, vanwege de leefbaarheid in het dorp. Die staat onder druk door uitbreidingsplannen rond de haven van Moerdijk. Bewoners klagen in de enquête [Word, 264kb] ook over overlast door verkeer, lawaai en stank afkomstig van de industrie.

Burgemeester onderschrijft uitkomsten
Burgemeester Jac Klijs herkent de uitkomsten van de enquête, maar zegt de resultaten niet te gaan gebruiken om de leefbaarheid te verbeteren. "Dit is voor mij niet nieuw. Er is ook te veel gebeurd om te verwachten dat het vertrouwen onder inwoners ineens toeneemt. Maar ik ga er wel vanuit dat dat vertrouwen weer terugkomt."

De uitkomsten zijn ook verrassend, omdat in 2011 nog slechts een kwart van de inwoners voor het opheffen van Moerdijk als dorp was. Destijds werden de bewoners bevraagd vanwege de brand bij Chemie-pack.

Eigen enquête
Komend weekend houdt de gemeente zelf een enquête over de leefbaarheid van het dorp. Aan de hand daarvan wordt in januari bepaald hoe de toekomst van Moerdijk eruit ziet. Eerder deze week werd een conceptplan voor dat onderzoek afgekeurd door inwoners van het dorp.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in BN DeStem en op de website van die krant.

Kriskras
Onze verslaggever Marieke Boerefijn is de hele dag in Moerdijk. Je kan haar volgen via Twitter.
Deel dit artikel: