Zoen Onno Hoes en Ruud Schepers 'zeker niet enige intieme contact' tussen de twee

MAASTRICHT - De zoen die Onno Hoes de jonge Ruud Schepers vorige week gaf in de lobby van een hotel, was zeker niet het enige intieme contact tussen de burgemeester van Maastricht en de jongen. Dat maakt Schepers donderdag bekend tijdens een interview met Patty Brard van SBS Shownieuws.
Volgens het SBS-programma Show Laat zou de 52-jarige Hoes met Schepers hebben gesproken over relatieproblemen met Albert Verlinde. De twee zouden volgens SBS een scheiding overwegen.

'Emotionele periode'
Hoes verklaarde na het uitlekken van de foto van de zoen dat hij een emotionele periode in zijn leven achter de rug had. "In de week dat mijn vader overleden was, had ik de behoefte even door te zakken en dat heb ik daar op dat moment gedaan."

"Hierdoor leek het alsof het een vluggertje was in een hotel, wat het zeker niet was op dat moment", zo citeert het AD Schepers. Onno zou Ruud al ruim een jaar geleden voor het eerst hebben ontmoet. In het interview met Schepers kwam naar voren dat hij en Hoes geen seks hebben gehad. Wel zou er meerdere malen zijn gezoend het afgelopen jaar.

'Telefoonnummer gegeven'
In Show Laat vertelde Ruud donderdagavond zijn verhaal. "Hij (Onno, red.) gaf mij op een gegeven moment zijn telefoonnummer. Zo van, hee, kunnen we whatsappen en dat heb ik toen gedaan. En ik denk dat we diezelfde week, op een woensdagavond, hebben afgesproken bij mij thuis."

Volgens Ruud is hij door Onno afgedaan als iets eenmaligs. "Ineens was ik geen partij meer. Daardoor leek het alsof het een vluggertje was in een hotel, wat het zeker niet was op dat moment. Dat is me zo ontzettend tegengevallen."

Zoen blijft privézaak voor Hoes
De zoen van Onno Hoes blijft als het aan de burgemeester van Maastricht zelf ligt, zonder politieke gevolgen. Dat liet een woordvoerder van Hoes donderdagavond weten in een reactie op een uitzending van Show Laat van SBS6.

Volgens de 24-jarige Maastrichtenaar Ruud Schepers kenden Hoes en hij elkaar al een jaar, zo stelt hij in het programma. Bovendien was het volgens Schepers geen eenmalige kus. "Het is afwachten wat er wordt toegelicht. Dit is een privé-aangelegenheid'', aldus de woordvoerder van Hoes, die de partner is van Albert Verlinde.

Excuses
Hoes bood dinsdag in een gezamenlijke verklaring met de fractievoorzitters van de partijen uit de Maastrichtse gemeenteraad zijn excuses aan voor de zoen. De burgemeester liet daarin weten alle ophef te betreuren en te beseffen 'dat dit de reputatie van de Limburgse hoofdstad geen goed heeft gedaan'.

Vorige week maakte de gemeenteraad van Maastricht al duidelijk achter de burgemeester te blijven staan. Fractievoorzitter Frans Bastiaens van de PvdA zei donderdag de uitzending af te wachten. Als daartoe aanleiding is, moet er eerst overlegd worden alvorens naar buiten toe gereageerd wordt, aldus Bastiaens. "Het gaat om een voor de burgemeester en voor Maastricht
precaire situatie waarin zorgvuldig besluiten moeten worden genomen.''

'Geen nieuwe feiten'
CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen wilde niet speculeren, zei ze. "Afgelopen dinsdag heeft de burgemeester ons verzekerd dat geen nieuwe feiten aan het licht zouden komen die de stad of zijn positie in diskrediet brengen. Daar vertrouw ik op tot het tegendeel bewezen is'', zei ze.

Voorzitter Peter de Koning van de VVD in Limburg liet desgevraagd weten dat de privézaken van Hoes geen enkele rol spelen binnen de VVD. Er wordt binnen de partij in Limburg niet over gepraat. "Berichtgeving over de zaak verloopt via programma's van RTL en SBS, en die hebben niets met politiek te maken'', zei De Koning. Bovendien is Hoes allereerst burgemeester en staat boven de partijen, aldus De Koning. "Dit is geen politiek issue.''