Onderhoud van Brabantse wegen lijdt onder bezuinigingen door gemeenten

BREDA - Gemeenten in Brabant schrappen tonnen op het onderhoud van hun wegen. Door bezuinigingen daalt de kwaliteit van het wegdek. "Het is wel duidelijk dat we er de afgelopen jaren te weinig aan hebben kunnen uitgeven", aldus Bob Bergkamp, wethouder in Breda.
Omroep Brabant maakte een rondgang langs gemeenten en op veel plaatsen is het onderhoud van wegen een stuk soberder geworden. Zo bezuinigde bijvoorbeeld Sint-Oedenrode het afgelopen jaar 150.000 euro. Bernheze scharpte ruim vijf ton en Halderbergen twee ton. In Etten-Leur bezuinigen ze vanaf volgend jaar 300.000 euro.

Economische crisis
Voor de economische crisis zaten de meeste gemeenten op een goed niveau. Dat niveau daalt langzaam.

De wegen in onder meer Breda zien er niet goed uit. Bezuinigende gemeenten moeten keuzes maken. “De gemeentes proberen nu financieel hun hoofd boven water te houden. Onderhoud van wegen heeft op dit moment niet de prioriteit”, weet Joop Roebroek, voorzitter van de Rekenkamer in Breda. Hij deed in verschillende gemeenten onderzoek naar het onderhoud van wegen.

Goedkoop is duurkoop
Op onderhoud besparen en wachten met reparaties, pakt vaak duurder uit. Alleen al Breda heeft 22 miljoen euro nodig om de achterstand weg te werken en de wegen weer op orde te krijgen. De gemeenteraad heeft besloten om het onderhoudsbudget met 2,5 miljoen jaarlijks te verhogen.

Volgens Roebroek ben je er dan nog niet. "Slijtage gaat door. De eerste aanzet is gegeven, maar je hebt meer nodig omdat achterstanden weggewerkt moeten worden." Het is volgens hem erg belangrijk om de kwaliteit niet verder te laten dalen. Het is nu nog niet gevaarlijk, maar dat moment komt snel dichterbij.