Twee miljoen kilo vlees van Willy Selten onveilig om op te eten, zegt NVWA

OSS - Twee miljoen kilo vlees van de verdachte groothandel Willy Selten in Oss dat in koelhuizen ligt opgeslagen, kan niet worden vrijgegeven. Het is nog steeds niet duidelijk waar het vlees vandaan komt en het is daarom onveilig om het op te eten. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag in een brief aan de curator van het bedrijf laten weten, meldt de NOS.
De curator wil dat het vlees in de handel wordt genomen, maar de NVWA weigert dat en liet accountantskantoor Pricewaterhouse Coopers (PwC) onderzoeken waar het vlees vandaan kwam. "Het staat niet vast dat het vlees voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Geen van de partijen vlees kan als veilig worden aangemerkt", aldus de NVWA.

Volgens PwC is niet aan te tonen dat het vlees in de koelhuizen 'EU-waardig' is. Ook kan PwC geen zekerheid geven over de herkomst, de traceerbaarheid en de identificatie van het inbeslaggenomen vlees. De jaarrekeningen van Selten werden niet gecontroleerd door accountants. Bovendien zou het vlees besmet kunnen zijn met het diergeneesmiddel fenylbutazon, zo stelt PwC.

Paardenvlees
De NVWA riep in april vijftig miljoen kilo vlees terug die door de groothandel uit Oss is verspreid, omdat het niet duidelijk is waar het vlees vandaan komt. Ook zou een deel van het rundvlees zijn vermengd met paardenvlees. Het in beslag genomen vlees ligt opgeslagen in vier koelhuizen.

De curator van het inmiddels failliete bedrijf zei in oktober dat uit onderzoek door een deskundige bleek dat het vlees van EU-erkende bedrijven afkomstig is en dus verkocht kan worden. De curator denkt dat het vlees zes miljoen euro kan opbrengen. De curator vreest dat hij opbrengst misloopt omdat het vlees niet veel langer houdbaar is. Bovendien moet hij de opslag en eventueel vernietiging betalen.

Kort geding
De NVWA concludeert nu dat het vlees niet veilig is en daarom blijft het vlees in de koelhuizen. De curator vecht dit besluit komende dinsdag aan via de rechter.

Vleesgroothandel Willy Selten en twee directeuren worden verdacht van fraude omdat er 300.000 kilo paardenvlees met rundvlees zou zijn gemengd en als puur rundvlees zou zijn verkocht. Het kort geding dient dinsdag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.