Armoede komt steeds dichterbij, gulle gevers ontdekken Voedselbank

EINDHOVEN - Het is opvallend. Steeds meer bedrijven en kapitaalkrachtige particulieren met een dikke portemonnee schenken geld en goederen aan een voedselbank. In Brabant zijn daarvan voorbeelden te over. En vanmorgen kopte het Algemeen Dagblad op de voorpagina: 'Massale hulp aan armen. Voedselbank overstelpt'.
"Dat komt omdat steeds meer mensen iemand kennen die afhankelijk is van de voedselbank", zegt Hans van Vugt van de Voedselbank in Tilburg.

In Nederland zijn 147 voedselbanken waarvan 24 in Brabant. Al jaren roepen mensen dat het schande is dat een welvarend land als Nederland voedselbanken moet hebben. Nu steeds meer mensen daarvan afhankelijk zijn wordt de verontwaardiging omgezet in daadkracht.

Geen eigen domme schuld
Veel mensen kennen in hun omgeving iemand die afhankelijk is van de voedselbank. Dat zijn geen mensen die door eigen domme schuld aan de bedelstaf zijn geraakt. Het zijn slachtoffers van de recessie. Veel kleine zelfstandigen, de zogenoemde ZZP'ers. Bouwvakkers die bereid zijn dag en nacht te werken als dat werk er was.

Volgens Hans van Vugt is het taboe van de voedselbank af. "Het probleem van de armoede in Nederland is onder de bevolking geland", zegt hij. Ook een rol speelt dat mensen liever aan iets zichtbaars geven als de voedselbank dan dat zij doneren voor grote internationale acties. Verhalen over directies van hulporganisaties die bakken geld verdienen werkt in het voordeel van de kleinschalige lokale voedselbanken.

Kleine morele paniek
Hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Maastricht René Gäbriels nuanceert de gulle giften. "De voedselbank is bij uitstek een voorbeeld van morele paniek. Vooral in deze kerstperiode worden mensen barmhartiger en geeft men gul. Maar dat ebt net zo snel weer weg als het fenomeen minder in de media komt bijvoorbeeld." Gäbriels zegt wel dat hij blij is dat mensen de voedselbank wat gunnen. "Het is natuurlijk mooi dat Brabant geeft aan de voedselbank."

Miljonairs geven flink
Als dan ook nog eens miljonairs flinke schenkingen doen en dat uitgebreid in de media komt, dan wordt een bijdrage aan een voedselbank zelfs een beetje hip.

Verreweg de bekendste gulle gever is oud-crimineel John Jansen uit Breda. Hij won 2,5 miljoen euro bij de Staatsloterij en schonk een deel aan de voedselbank in zijn woonplaats. Eerder dit jaar verscheen de glossy Quiet 500 met verhalen van Tilburgers die onder de armoedegrens leven. Het was de tegenhanger van de Quote 500, het blad over de 500 rijkste Nederlanders. Naar aanleiding daarvan meldden zich drie multimiljonairs die beloofden te investeren in armoedebestrijding.

Toen in Roosendaal de Sinterklaascadeautjes werden gestolen uit de plaatselijke voedselbank brachten meer dan honderd mensen nieuwe cadeautjes en snoepgoed.

Tachtig kerstbomen
Er zijn ook andere acties. Staatsbosbeheer schonk tachtig kerstbomen aan de voedselbank in Bladel. Culturele instellingen in Den Bosch gaan kaartjes voor voorstellingen schenken aan de plaatselijke voedselbank. Tilburgse ondernemers organiseren een Geefweek ten bate van de armen.

In Den Bosch is een Facebookpagina gemaakt onder de naam Gratis Shoppen. Daar kunnen mensen kleding en babyartikelen aanbieden voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Naar aanleiding daarvan stak Wonderfulldreamsfashion uit Den Bosch een alleenstaande moeder en haar vijf kinderen helemaal in het nieuw.

Nu steeds meer mensen naar de voedselbank moeten, lijkt het er op dat het welvarende deel van de bevolking meer solidair wordt. De kerstgedachte heeft Nederland in de greep.

Ook op Twitter vertellen Brabanders wat hun beweegreden is om wel of niet te geven.