Video

‘Eindhoven Airport krijgt veel meer avondvluchten dan afgesproken’

16 december 2013 om 15:47
nl
In de nieuwe plannen voor Eindhoven Airport wordt het mogelijk om 's avonds tussen elf en twaalf uur acht vliegtuigen te laten landen. Dit zegt Wim Scheffers uit Best, die samen met anderen de nieuwe actiegroep 'Geen vluchten na elven' heeft opgericht. Volgens Scheffers zullen de extra avondvluchten ten koste gaan van de nachtrust van omwonenden van het vliegveld.
Geschreven door

Onder meer via een petitie wil de actiegroep de Tweede Kamer in beweging brengen tegen de verruiming van de openingstijden van Eindhoven Airport.
LuchtvaartbesluitIn de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over het concept-luchtvaartbesluit. Daarin staat dat Eindhoven Airport voortaan elke dag open gaat van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds. Ook staat erin dat luchtvaartmaatschappijen die op Eindhoven een basis hebben tot middernacht mogen landen. Onder speciale omstandigheden mag dit zelfs tot één uur 's nachts, maar dan moet wel een boete worden betaald.
Volgens Scheffers wordt de overlast tussen elf en twaalf enorm: "Overdag landen er gemiddeld tussen de drie en vier vliegtuigen per uur. De acht toestellen die na elven nog mogen landen veroorzaken straks een verdubbeling van de overlast voor de omgeving van de landingsbaan." In de petitie aan de Kamer schrijft de actiegroep dat omwonenden 'recht hebben op een ongestoorde nachtrust van tenminste acht uur'. "Als u nu niet wakker wordt, kunnen wij straks niet meer slapen."
Voor de gek gehoudenScheffers heeft de extra avondvluchten ook aan de orde gesteld bij oud milieuminister Hans Alders, die het overleg over de toekomst van Eindhoven Airport leidt. Scheffers: "Volgens Alders is het aantal extra avondvluchten door het 'bevoegd gezag' toegevoegd aan het concept-luchtvaartbesluit. Omwonenden zijn dus de afgelopen jaren massaal voor de gek gehouden, men blijkt ook al sluipend begonnen te zijn met landen na elven. Dit is juist het moment dat mensen proberen in slaap te komen, terwijl er elke 7½ minuut een vliegtuig zal landen. Slapen is dan onmogelijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.