De meest bijzondere ontwerpen van Jan Taminiau: van Lady Gaga, tot Beyoncé tot koningin Máxima

EINDHOVEN - Koningin Maxima, de popsterren Lady Gaga en Beyoncé en Nijntje: ontwerper Jan Taminiau uit Goirle beschikt over een bijzondere, niet alledaagse klantenkring. Dinsdag ontving de ontwerper het Cultuurfonds Mode Stipendium.
De prestigieuze beurs is goed voor 50.000 euro.

Taminiau is tot en met 2015 verantwoordelijk voor het ontwerp van het Freedom t-shirt voor bevrijdingsdag. Dit jaar was het shirt donkerblauw. Het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei stond in de vorm van een aantal rozetten op het shirt. Taminiau gaf aan dat het design 'een knipoog was naar het opspelden van een lintje bij iemand'.

Jurken voor Máxima
Tijdens de troonwisseling, 30 april dit jaar, droeg koningin Máxima twee jurken van de Goirlese ontwerper. De blauwe jurk die Máxima aan had tijdens de inhuldiging kwam van de hand van Taminiau en oogstte veel lof bij het publiek. Tijdens de feestelijkheden in de avond droeg Máxima een andere jurk van Taminiau.

Een dag na de troonwisseling vertelde de modeontwerper in De Wereld Draait Door dat hij in familiare kringen naar de troonwisseling had gekeken. Hij noemde het eerste moment dat Máxima en Willem-Alexander naar buiten kwamen 'emotioneel'.

Tijdens Prinsjesdag droeg de koningin opnieuw een jurk van de ontwerper.

Lady Gaga
Terug naar 2011. De clip 'You and I' van Lady Gaga verschijnt online. Wat blijkt? De popster draagt in de video twee jurken en een paar laarzen van de Goirlese ontwerper. Een jurk is aangekleed met vleugels, de andere jurk met bloemen. De vleugels en de bloemen zijn gemaakt van kurk, net als de laarzen waarin Lady Gaga te zien is.

Taminiau reageerde enthousiast toen hij de clip zag. "Het resultaat is prachtig!"

Jurk voor Nijntje
In datzelfde jaar is Taminiau een van de vijftien topontwerpers die een speciale feestjurk mogen ontwerpen voor Nijntje. Aanleiding is het vijfjarig bestaan van het Dick Bruna Huis in Utrecht.

Brabantse schoenen voor Beyoncé
In 2011 verscheen het album '4' van de Amerikaanse popster Beyoncé. Die albumhoes heeft ook een Brabants tintje. Beyoncé draagt daarop namelijk schoenen van de couturier.