Burgemeester Onno Hoes mag aanblijven na crisisoverleg in Maastricht

MAASTRICHT - Burgemeester Onno Hoes hoeft niet af te treden. De fractievoorzitters van de politieke partijen in Maastricht hebben woensdagavond gepraat met Hoes over de vele incidenten van de laatste tijd. Conclusie was dat de burgemeester mag aanblijven.
Hoes, de man van entertainmentdeskundige Albert Verlinde uit Cromvoirt, werd twee weken geleden zoenend gezien in een hotellobby met de 24-jarige Ruud Schepers.

Maandag pakte De Telegraaf uit met een foto van Hoes met ontbloot bovenlijf. Die was gevonden op de homo-ontmoetingsapp Grindr. Dinsdag bracht weekblad Privé het bericht naar buiten dat Hoes een tweede liefdesaffaire had, met een jongen uit Roosendaal.

Hoes mag blijven
Burgemeester Hoes heeft in het overleg met de fractievoorzitters spijt betuigd. Het zou een kritisch gesprek zijn geweest. Het gesprek begon woensdagavond om negen uur en was ruim vier uur later afgelopen. De meeste partijen in de gemeenteraad geven de VVD'er 'de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt'. Dat lieten de partijen weten in een gezamenlijke verklaring.Er zou nog meer nieuws over Onno Hoes naar buiten kunnen komen. Volgens een naar buiten gebrachte verklaring zou er de komende tijd meer informatie bekend kunnen worden over de activiteiten van Hoes op Grindr. Hoes wilde zelf niet reageren. Hij ontweek na de vergadering de aanwezige journalisten.

'Meegeluisterd met overleg Hoes'
PowNews heeft woensdagavond naar eigen zeggen kunnen meeluisteren met het overleg tussen Hoes en de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Een van de fractievoorzitters was vergeten de telefoon op te hangen na een gesprek, zei verslaggever Rutger Castricum. Volgens Castricum waren de fractievoorzitters niet erg kritisch en probeerden ze vooral Hoes te helpen. Ze zouden de burgemeester niet verwijten dat er ophef is ontstaan.Kan Hoes aanblijven?
Fractievoorzitter Kitty Nuyts van het LPM zei dinsdag tegen de Limburgse regionale omroep L1 dat Hoes niet kan aanblijven als burgemeester als er nog meer lijken uit de kast komen. Ook Leny Eijssen van de SP stelt vragen bij het functioneren van Hoes.

Voor het overleg, dat woensdagavond om negen uur begon, wilden de politieke partijen nog niets zeggen over hun standpunten. Eerder verklaarde de gemeenteraad van Maastricht achter Hoes te staan.

Geen meerderheid voor opstappen
Uit onderzoek van EenVandaag onder 480 Limburgers blijkt dat 37 procent van hen wil dat Hoes aanblijft, 39 procent wil juist dat hij opstapt. Een kwart weet het niet.