Video

Brabantse klok klinkt weer in de Notre Dame in Parijs

19 december 2013 om 15:20
nl
Ze hangt hoog in de zuidelijke toren van de Notre Dame in Parijs. Slechts tien keer per jaar beweegt ze en maakt ze zoveel geluid als ze maar kan. Met kerst is het weer zover. De Fransen zijn dolgelukkig met haar, de Mariaklok, gegoten in Asten. Omroep Brabant mocht als een van de eersten de torens in om te kijken hoe ze erbij hangt.
Geschreven door

Het is magisch om de torens van de Notre Dame te betreden. Waar toeristen niet verder komen dan een balustrade tussen de twee torens, klimmen wij verder. Steen maakt in de torens ruimte voor hout, en in gedachten zie je Quasimodo tussen de klokken slingeren.
Mariaklok uit AstenDe Mariaklok werd vorig jaar gegoten in Asten bij Koninklijke Eijsbouts. De Nederlanders kregen de opdracht omdat er in korte tijd veel klokken gemaakt moesten worden vanwege het 850-jarig bestaan van de Notre Dame.
Een Frans bedrijf maakte acht kleinere klokken, de Brabanders de grote klok Maria. Ze weegt 6000 kilo en heeft een diameter van twee meter. Ze hangt naast de grootste klok van de kathedraal, Emmanuel.
RevolutieEmmanuel is de enige klok die tijdens de Franse Revolutie gespaard bleef. Die klok werd gebruikt als alarmbel, tijdens een stadsbrand of oorlog. De andere klokken werden omgesmolten tot kanonnen of geld. Omdat Emmanuel zoveel gebruikt werd, is de klok deels beschadigd.
De Notre Dame heeft de klok daarom een kwartslag gedraaid. Emmanuel wordt nu alleen nog maar geluid tijdens grote feesten en de Mariaklok uit Asten luidt dan mee. Zo wordt de oudste en grootste klok ontlast.
De Fransen zijn er ontzettend blij mee, vertelt Laurent Prades. Hij is projectmanager bij de Notre Dame en deels verantwoordelijk voor de nieuwe klokken. "Als je beneden staat en je hoort de klok luiden, is het geluid ongelooflijk", zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.