Raad Steenbergen stuurt burgemeester Saskia Bolten naar huis: 'Geen vertrouwen in elkaar'

STEENBERGEN - De gemeenteraad van Steenbergen wil niet verder met burgemeester Saskia Bolten (GroenLinks). Een ruime meerderheid van de raadsleden stuurde de burgemeester donderdagavond naar huis. En dat terwijl de burgemeester aan het begin van de raadsvergadering aangaf dat ze graag wilde blijven.

Na een heftig politiek debat diende een ruime meerderheid van de gemeenteraad een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Saskia Bolten. Haar positie werd onhoudbaar nadat ze in een uitgelekte conceptverklaring schreef dat ze wilde opstappen vanwege een 'verpeste bestuurscultuur'.

Donderdagavond zei Bolten dat ze alsnog graag wil blijven, maar de raad ziet dat niet zitten. Ook al bood ze haar excuses aan voor haar brief.

Opstappen
Veertien raadsleden stemden voor de motie van wantrouwen [PDF, 54kB], drie raadsleden waren tegen. Bolten verliet na de stemming de zaal en zei dat ze zich op haar positie gaat beraden. Zonder draagvlak in de raad lijkt het onvermijdelijk dat ze zal opstappen.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk moet officieel besluiten over een eventuele ontslagaanvraag. Via zijn woordvoerder liet Van de Donk weten eerst te situatie te 'bestuderen', voordat hij wil reageren.

In opspraak
Bolten kwam woensdag in opspraak nadat een conceptverklaring uitlekte naar Omroep Brabant waarin stond dat er in de gemeente sprake was van een onwerkbare situatie. Wethouders zouden op een respectloze manier communiceren over raadsleden en ambtenaren. Bolten wilde daar naar eigen zeggen verandering in brengen, maar in plaats daarvan ontstond er een sfeer van irritaties en verwijten.

De burgemeester vertelde donderdagavond aan het begin van de raad dat de optie om af te treden een 'werkhypothese' was en geen uitgemaakte zaak. "De tekst was een concept dat ik vrijuit van mij had afgeschreven. Ongepolijst, onvoldragen en ongenuanceerd. Hij gaf wel mijn primaire gevoelens en afwegingen weer, maar ik was nog niet begonnen aan het inkorten, aanscherpen, onderbouwen en in balans brengen van de tekst. En ik had nog geen definitieve keuze gemaakt", zei ze in haar verklaring [PDF 1, 49kB. PDF 2, 53kB].

Warme reacties
De tekst was in eerste instantie bedoeld voor de Commissaris van de Koning, zo verduidelijkte Bolten. Door een 'technische fout' in de adressering zou die verklaring echter bij Omroep Brabant terecht zijn gekomen, beweerde Bolten. "De media hadden een pikant document en een pikant nieuwsfeit. Er ontstond een waar mediacircus, iets wat ik liever vorig jaar bij de wereldkampioenschappen Ultraloop had meegemaakt."

"De situatie heeft ook een positieve kant. De publiciteit zorgde voor een warme en hartelijke reactie van de Steenbergse bevolking. Van inwoners, ondernemers en organisaties en van vele mensen uit de regio." Om die reden wilde Bolten dan ook graag aanblijven, wat haar luid applaus opleverde van het publiek. 

Onwerkbare situatie
Gemeentebelangen/DeLokalePartij, D66, VVD, Steenbergen Anders, Dóór! en het CDA dienden echter een motie van wantrouwen in tegen Bolten. De partijen meenden dat er 'een diep wantrouwen leeft' tussen de gemeenteraad, de wethouders, de ambtelijke organisatie en de burgemeester. Daardoor zou er sprake zijn van een onwerkbare situatie. Met name de inhoud van de uitgelekte brief verbrak het vertrouwen van de raad in de burgemeester. Excuses van de burgemeester zouden dat vertrouwen niet herstellen.

Cors Zijlmans van Gemeentebelangen/De Lokale Partij: "Met deze brief is een onomkeerbaar proces gestart. En daarbij is de burgemeester ook zelf schuldig aan de verziekte cultuur waar ze over klaagt." Jan Ooms van Steenbergen Anders vulde aan: "In plaats van die uitgestoken hand aan te pakken, heeft mevrouw Bolten ervoor gekozen om om zich heen te gaan slaan, anderen de schuld te geven en mensen te beschadigen en zich niet te houden aan de afspraken van het verbeterproces." Wilma Baartmans van Dóór! verwoordde het als volgt: "De burgemeester heeft zelf iedere haarspeldbocht aangelegd en loopt nu tegen een doodlopend einde aan."

Zwarte dag
Tegenstemmers van de motie reageerden emotioneel. Ger de Neve noemde het een zwarte dag in de geschiedenis van Steenbergen en helemaal voor Saskia Bolten. "Hoe durven jullie de burgemeester zo naar huis te sturen?" Ook PvdA-fractievoorzitter Willem van den Berge noemde het een dieptepunt. "Ik wil een hoofdelijke stemming, zodat de burgers van Steenbergen weten waar ze 19 maart hun stem op uitbrengen."

Vice-voorzitter van de raad, Koos Boluijt van de Fractie Koos Boluijt, noemde de burgemeester 'een moedige vrouw'. Hij stemde tegen de motie omdat hij vond dat de burgemeester haar positie mag verdedigen en dat de raad wat hem betreft heel goed wist wie hij als burgemeester had gekozen. "Het schaamrood staat mij op de kaken, dat ik nu de vergadering verder moet voorzitten en we onze burgemeester laten vallen."

Spoedzitting over politieke crisis
Op bestuurlijk vlak rommelt het al enige tijd in Steenbergen. Voor de gemeenteraadsleden kwam de conceptverklaring van Bolten deze week dan ook als een verrassing. Volgens locoburgemeester Cor van Geel was het zelfs 'een donderslag bij heldere hemel'.

De meeste Steenbergenaren staan op het oog echter achter hun burgemeester. Op sociale media en op straat vinden de meesten dat zij moet blijven. Er zijn dan ook honderden steunbetuigingen binnengekomen.
Deel dit artikel: