Video

Vechten in één café? Dan geen enkele kroeg meer in!

22 december 2013 om 23:30
nl
Misdraag je je ernstig in één café, dan kom je ook de rest van de kroegen in die gemeente niet meer in. Dat is de essentie van het collectief horecaverbod. De laatste jaren hebben negen Brabantse gemeenten deze maatregel ingevoerd. En met succes, dus waarschijnlijk volgen er snel meer.
Geschreven door

Helmond was achttien jaar geleden de eerste gemeente in Nederland waar kroegeigenaren, beveiligers, gemeente en politie een collectief horecaverbod in het leven riepen. Inmiddels staan er 63 notoire onruststokers op de zwarte lijst.
Preventieve werkingNaast het feit dat horecagelegenheden op deze manier de grootste vechtersbazen en de meest beruchte drugsdealers buiten weten te houden, gaat er ook een preventieve werking van uit. Hans Donkers, eigenaar van beveiligingsbedrijf Network Protection: "Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. De portiers die ik in dienst heb, werken bij horecagelegenheden in heel Brabant. We merken een flink verschil tussen gemeenten waar zo'n collectief horecaverbod geldt en gemeenten waar dit niet het geval is. Mensen willen nu eenmaal niet het risico lopen om niet meer op stap te kunnen gaan en houden zich daarom net iets vaker in."
Onder het uitgaanspubliek in Helmond zijn de meningen verdeeld. Een jongen van een jaar of twintig: "Ik vind het een prima maatregel en van mij mogen ze nog wel wat strenger worden. Als je ziet wat er hier af en toe op de Steenweg gebeurt, dan wordt het eerder tijd voor nóg strengere regels dan voor het versoepelen van het horecaverbod."
Een man van rond de 30 is het niet met hem eens: "Als je het verknald hebt in één café, dan snap ik dat je daar niet meer naar binnen mag. Maar zo iemand wil natuurlijk wel graag op stap gaan in zijn eigen stad en ik vind dat je dat niet van iemand mag afpakken."
Grote stedenNaast Helmond hebben ook de grote steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch een collectief horecaverbod. Ook in Veghel, Sint-Oedenrode, Steenbergen en Oirschot kom je geen enkele kroeg meer in als je je ernstig hebt misdragen.
In tenminste drie Brabantse gemeenten - Cranendonck, Valkenswaard en Etten-Leur - wordt nog getwijfeld over het al dan niet invoeren van een collectief horecaverbod.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.