Zo kom je ongeschonden door het kerstdiner met je schoonmoeder

EINDHOVEN - Volgende week kun je erom lachen, maar deze week zit je waarschijnlijk gewoon met je schoonmoeder aan het kerstdiner. Een moment waar velen tegenop zien. Sommigen schuiven dan ook met lood in de schoenen aan tafel. Omroep Brabant probeert de pijn te verzachten met vredelievende tips, zodat je ook na kerst welkom bent bij je schoonfamilie.
Houd het oppervlakkig
"Ga geen moeilijke gesprekken voeren tijdens het kerstdiner", raadt relatietherapeut Wasilie Janssen van JanssenGestalt in Breda aan. "Laat het lekker oppervlakkig. Als er al gedoe is, is kerst zeker niet het moment dit op te lossen. Het is dan beter iets actiefs te gaan doen in plaats van de hele dag binnen in een kringetje te gaan zitten. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling met zijn allen."

Janssen merkt dat er zich na de kerst opvallend meer mensen melden bij zijn praktijk met relatieproblemen: "Veel mensen zijn dagen achtereen bij elkaar. Als er onderliggende problemen zijn, komen die vaak dan tot uiting." Volgens Janssen is dit ook het geval tijdens andere vakanties.

Ben eens 'de minste'
Volgens diaken Hans van Bemmel van de Pastorale Eenheid Veghel is kerst juist hét moment om een goede relatie aan te knopen met je schoonfamilie. "Probeer eens 'de minste' te zijn", adviseert hij.

"Als we allemaal zingen en slingers ophangen met 'vrede op aarde', moeten we dat ook in de praktijk brengen", vindt Van Bemmel. "Kerst is bij uitstek het moment eens te vergeven. Het heeft geen zin oude koeien uit de sloot te halen."

Paai ze met eten
Mocht praten en vergeven bij voorbaat kansloos zijn, dan kun je het tij ook nog proberen te keren met je kookkunsten. "Het maakt niet veel uit wat je kookt, maar wel hoe je kookt", zegt Brabants beste amateurkok Peter Timmermans uit Kaatsheuvel. "Vier het diner in het huis van je schoonmoeder en kook in haar keuken. Zorg dat zij de handen vrij heeft en leg haar in de watten."

Timmermans vervolgt: "Maak ook eens wat met chocolade. Een luchtige chocolademousse bijvoorbeeld, met toffees. Succes gegarandeerd!" Timmermans won in 2010 de kookwedstrijd 'Lekker van Streek' van Omroep Brabant. Eerder gaf hij al zeven gouden tips voor een geslaagd kerstdiner.

Of praat het meteen uit
Paragnost Kitty uit Oosterhout vindt dat het kerstdiner de gelegenheid is om problemen uit te praten. "Maar ga dan wel naar een restaurant. Dan is je schoonfamilie uit de vertrouwde omgeving. Als je dan problemen ter sprake wilt brengen, is de kans op escalatie kleiner. In een restaurant loop je bijvoorbeeld niet zomaar weg."

Problemen uit de weg gaan, lost niets op volgens Kitty. "De frustratie blijft dan toch zitten en komt op een ander moment naar boven. Als je van iemand houdt, zal het uiteindelijk toch wel goed komen."