Je eigen 3D-pasta printen in restaurant: TNO Eindhoven ontwikkelt voedselprinters
In Eindhoven staan een paar experimentele voedselprinters. Projectleider Kjeld van Bommel van TNO zegt in de krant dat die 3D-printers min of meer per toeval in voedselprinters veranderd zijn.
Barilla is het eerste bedrijf dat de mogelijkheden van de printers inzag. De pastagigant werkt sinds 2011 samen met TNO, maar de samenwerking komt nu pas naar buiten. In 2012 presenteerde TNO al een eerste voedselprinter in het Evoluon in Eindhoven.
Pasta printenVoor Barilla is de snelheid van de machine belangrijk. Er moeten in twee minuten vijftien tot twintig stuks pasta op het bord liggen. Dat gaat volgens Van Bommel in de toekomst zeker lukken. TNO Eindhoven hoopt dat de voedselprinters over een paar jaar ook geschikt zijn voor thuisgebruik.
Met voedselprinters kunnen vormen gemaakt worden die een kok met zijn handen niet kan maken. Zo zou je op je trouwdag je geliefde kunnen trakteren op pastastukjes in de vorm van een roos.