Stratumseind in Eindhoven wordt een ‘living lab’ om de sfeer terug te brengen

4 januari 2014 om 02:47
nl
Stratumseind in Eindhoven is één van de bekendste uitgaansstraten van het land. Maar de laatste jaren is het er met vechtpartijen, verwaarloosde panden en minder stappers niet gezelliger op geworden. De gemeente Eindhoven wil dat veranderen en gaat in een zogenoemd ‘living lab’ allerlei experimenten op de stappers loslaten.
Geschreven door

Daarmee wil de gemeente de gezelligheid terugbrengen in de uitgaansstraat. NOS op 3 berichtte daar vrijdagavond over.
Zo is er 'intelligente verlichting' in het uitgaansgebied opgehangen, die in kleur en lichtintensiteit kan variëren. Uit eerdere experimenten is al gebleken dat gedrag hiermee beïnvloed kan worden. Vanaf februari bekijken onderzoekers of dat bij uitgaanspubliek ook lukt.
Positief effect op stappersProjectleider Tinus Kanters: “Met licht kun je sfeer bepalen. Je kunt bijvoorbeeld het licht van alle lantaarnpalen op fel wit licht te zetten. Heeft dat een positief of negatief effect op de stappers? Of moet het licht juist worden gedimd?”
Volgens Kanters is het ook mogelijk om de stappers tijdens Koningsdag bijvoorbeeld met oranje licht een positief gevoel te geven. Of rood-wit licht als PSV heeft gewonnen.
Licht-, geur- en lichtexperimentenDe Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu denkt dat het Stratumseind door de lichtexperimenten uiteindelijk weer een prettige plek in de stad wordt. Behalve lichtexperimenten zijn er de komende maanden ook proeven met geluid en geur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.