Video

Grootste zaal van nieuw Noordbrabants museum Den Bosch is bijna klaar

7 januari 2014 om 14:29
nl
In mei opende prinses Beatrix het nieuwe Noordbrabants Museum. Sindsdien kwamen er 150.000 bezoekers over de vloer. En dat terwijl het gebouw nog niet eens klaar is. Op 18 januari gaat voor het eerst de zaal open over de geschiedenis van Brabant. Met 850 vierkante meter de grootste en voor dít museum natuurlijk ook een heel belangrijke zaal.
Geschreven door

Wie bij de opening was, kan zich de ruimte misschien nog wel herinneren waar Beatrix voor de officiële opening een dansvoorstelling voorgeschoteld kreeg. Toen nog in ruwbouw, nu wordt er de laatste hand gelegd aan 'Het Verhaal van Brabant', een permanente expositie over de geschiedenis van deze provincie.
Spittende boerinEen belangrijke trekker daarbij zijn acht schilderijen van Vincent van Gogh die het museum bij elkaar heeft gebracht naast het schilderij 'De spittende Boerin' dat het museum zelf bezit. Het is de bedoeling dat ook de geleende schilderijen voorlopig  in Den Bosch blijven hangen; de werken worden in de komende dagen bij het museum afgeleverd.
Van Gogh speelt sowieso een belangrijke rol. De Brabantse kunstenaar is gekozen als logo voor de nieuwe zaal. Een fotograaf vereeuwigde daarvoor een Vincent look-a-like op de achterbank van een DAF (ook een stukje Brabantse geschiedenis dat in de zaal voorkomt) naast een mevrouw met een echte Brabantse poffer (een hoed).
Afgekeurd plafondEigenlijk had de nieuwe zaal in mei open moeten gaan, samen met de rest van het Bossche museumkwartier. Maar juist bij deze Brabantse zaal  liepen de bouwers tegen problemen op. Eerst werd het plafond afgekeurd en later ging nog eens een leverancier failliet. Uiteindelijk werd besloten de zaal pas in januari open te stellen.
Wie straks de nieuwe zaal binnenloopt, komt meteen op een grote kaart van de provincie terecht. De kaart is een interactieve projectie; er zitten tientallen filmpjes in het systeem. De plaats waar je je voeten op de kaart zet, bepaalt welk filmpje er wordt getoond.
Veel elektronica zit er ook in de Brabant-arena, een groot spel dat bezoekers kunnen spelen in de museumzaal over het verleden én de toekomst van de provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.