Video

Zorgmedewerkers Brabant voeren ludieke actie

7 januari 2014 om 15:43
nl
In Brabant en in de rest van het land waren er dinsdag acties bij verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties. Met korte werkonderbrekingen protesteerden de zorgmedewerkers tegen het cao-akkoord en de veranderingen in de zorg.
Geschreven door

Vakbond AbvaKabo FNV organiseerde dinsdag op achttien plaatsen door het land een werkonderbreking en op tientallen plaatsen hielden zorgmedewerkers een 1-minuutactie. In Veghel werd in  een verpleeghuis een ludieke actie gevoerd. Patiënten werden extra in de watten gelegd. Ze konden hun nagels laten lakken en er waren extra kappers. Ook was er taart. 
Loonstijging lager dan inflatieZorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen en uit de thuiszorg vinden het cao-akkoord dat er nu ligt niet goed genoeg. Dat akkoord is intussen wel door drie, kleinere bonden goedgekeurd. Maar de FNV, goed voor 11 procent van de werknemers in de thuis- en verpleegzorg, vindt het geen goed akkoord.
Lilian Marijnissen, bestuurder van AbvaKabo FNV: "Dit akkoord doet niets aan de grote problemen in de zorg. Denk aan de hoge werkdruk in de verpleeghuizen, de onzekerheid in roosters en contracten en de grote problemen in de thuiszorg door aanbestedingen en het inleveren van loon. Ook is de afgesproken loonstijging slechts 1%, wat nog minder is dan de inflatie, waardoor zorgmedewerkers moeten inleveren."
Thuiszorgorganisaties niet akkoordDonderdag wordt een belangrijke dag. Dan beslissen de werkgevers in de zorg over het cao-akkooord. "Geven ze groen licht dan zullen we ons op verdere acties beraden. De actiebereidheid bij onze leden is groot", aldus Marijnissen. Overigens hebben thuiszorgorganisaties al laten weten dat ze niet akkoord gaan met het cao-voorstel.
De cao geldt voor zo'n 450.000 mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.