Trek je muts maar uit de kast, winterweer ligt op de loer

8 januari 2014 om 10:06
nl
Wie zich al rijk rekende met het zachte winterweer en hoopte op een soepele overgang naar de lente komt volgende week waarschijnlijk bedrogen uit. Vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer. Dat meldt MeteoConsult woensdag.
Geschreven door

De weerexperts spreken van veranderingen in de poolwervel. Dat is een stroom met extreem koude lucht. De afgelopen tijd lag deze stroom boven Canada, waar de bevolking de afgelopen tijd dan ook te maken had met bar winterweer.
Maandag: het keerpuntWij zaten aan de andere kant van deze stroom en kregen daardoor steeds een zuidwestenwind met zachte en vochtige lucht. Dat bezorgde ons dan ook een ultiem lentegevoel in januari. We vroegen ons al af: waar blijft de winter toch?! Maar komende week gaat dit veranderen.
Een nieuwe koude stroom boven de Noordelijke IJszee zorgt voor veel koudere lucht. Donderdag en vrijdag is het weer nog vrij zacht maar maandag wordt wat MeteoConsult betreft het keerpunt.
"In Brabant komt de temperatuur in de nacht van zondag op maandag al dichtbij het vriespunt. Maandag volgt de echte omslag, dan draait de wind. Vanaf dinsdag vriest het in de nacht in Brabant", vertelt Reinout van den Born van MeteoConsult.
Winterse periodeOok overdag gaat het mogelijk vriezen. Volgens de berekeningen van MeteoConsult markeert die dag het begin van de eerste winterse periode van het jaar. "We voorspellen een aantal dagen vooruit dus het is nog wat onzeker. Het kan ook best kouder worden dan nu voorspeld wordt."
Het KNMI is iets voorzichtiger. Volgens de meteorologen wordt het geleidelijk kouder met vanaf zondag kans op nachtvorst en vanaf maandag mogelijk ook (natte) sneeuw.
Licht en matig vriezenOverdag komen de temperaturen in de loop van de week dichtbij nul. Hoe lang deze periode aanhoudt, kan MeteoConsult nog niet zeggen. Maar zolang die koude stroming aanhoudt, houden wij het ook lekker frisjes.
Op de hoogte blijven van de actuele weerssituatie? Bekijk onze weerpagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.