Veel nieuwe lokale partijen strijden om zetel bij verkiezingen 2014

8 januari 2014 om 14:35
nl
Leefbare Wijken& Dorpen, Samen Eindhoven en TELEURGESTELDE BURGERS: er hebben zich veel nieuwe politieke partijen gemeld bij gemeenten in Brabant. Zij dingen allemaal mee naar een plaatsje in de gemeenteraad na de verkiezingen van maart 2014.
Geschreven door

Lokale partijen doen het goed in Brabant. Bestuurskundige Marcel Boogers zegt tegen de Volkskrant dat het fenomeen 'lokale partij' in de zuidelijke provinciën veel meer geworteld zit. Voor deze verkiezingen geldt dat vooral partijen die iets met ouderen doen, goed zullen scoren.
Registreren bij gemeentePolitieke partijen moeten zich rond deze tijd registeren bij de gemeente. Dat is niet zo moeilijk: voor ongeveer 100 euro heb je dat geregeld bij de Kamer van Koophandel.
Partijen die geregistreerd zijn voor de verkiezingen op provinciaal of landelijk niveau kunnen ook meedoen, want die registratie werkt door op gemeentelijk niveau. Tenzij de naam op gemeentelijk niveau al bestaat of de namen zoveel op elkaar lijken dat er verwarring voor de kiezer kan ontstaan. Daarnaast kunnen partijen die niet geregistreerd zijn meedoen met een blanco lijst, dus zonder naam.
EindhovenIn Eindhoven hebben zich vier nieuwe partijen gemeld. Veruit de opvallendste is TELEURGESTELDE BURGERS, die zich zoals de naam al doet vermoeden wil richten op burgers die teleurgesteld zijn in de politiek, in de meest algemene zin.
Ook is de Jeugd Partij in Eindhoven opgericht die opkomt voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en jonge ouders. Verder wordt de Eindhovense gemeentepolitiek verrijkt met partijen als Samen Eindhoven, die deze periode al in de raad was ontstaan, De Eenheid Partij en de OPA-beweging.
TilburgEen van de nieuwkomers in de gemeente Tilburg is de Lijst Smolders Tilburg. Nieuwkomer is voor die partij niet  helemaal de correcte term. Terug van weggeweest is toepasselijker. Hans Smolders, de bekende Tilburger en oud-chauffeur van de vermoorde politicus Pim Fortuyn gaat het opnieuw proberen in de Tilburgse politiek. 
Andere nieuwelingen in Tilburg zijn Ouderen Partij Tilburg, Democratisch Actief Tilburg en Leefbare Wijken& Dorpen. Verder dingen ook de Tilburgse Volkspartij, Verenigde Senioren Partij Tilburg en Voor Tilburg mee voor zetels in de gemeenteraad.
BredaIn de registers van de gemeente Breda staat sinds kort de door oud-VVD'er Cees van der Horst opgerichte politieke partij Bredase Ondernemers- en ouderen Belangen. Leefbaar Breda gaat door onder de naam GemeenteBelangen Breda.
Den BoschIn de gemeente Den Bosch ligt het wat anders: daar zijn in maart geen verkiezingen vanwege een herindeling. De verkiezingen in Den Bosch zijn uitgesteld omdat de dorpen Nuland en Vinkel per 2015 bij de gemeente worden gevoegd.
Opvallend is wel, dat waar in veel gemeenten juist meer partijen komen, het er in Den Bosch waarschijnlijk minder zijn. Drie lokale partijen Stadspartij Knillis, Leefbaar 's-Hertogenbosch en Rosmalen en Bosch Belang gaan hun krachten bundelen en zullen als één partij de nieuwe raadsperiode gaan vertegenwoordigen.
RoosendaalPleidooi voor Cultuur, Praktisch en Pragmatisch en de Vrije Liberale Partij zijn nieuwkomers op de lijst voor Roosendaal. Deze partijen hebben niet eerder meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen, hoewel de Vrije Liberale Partij en Praktisch en Pragmatisch wel als afgesplitste partij van VVD en Nieuwe Democraten raadszetels hebben.
Verder doen ook D66 en ChristenUnie mee. De landelijke partijen hebben bij de vorige verkiezingen in 2010 niet meegedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.