Tilburgse kunstenares Iris van Dongen beschuldigd van plagiaat bij portret van Willem-Alexander

EINDHOVEN - Kunstenares Iris van Dongen uit Tilburg heeft volgens fotograaf Koos Breukel plagiaat gepleegd. Van Dongen tekende het portret na dat Breukel in december 2012 van koning Willem-Alexander maakte. Met haar schets sleepte Van Dongen de opdracht binnen om een officieel staatsieportret te maken.

Breukel is boos omdat Van Dongen hem niet heeft gebeld voor het gebruik van zijn portret. "Het is naiëf van haar. Ik ben telefonisch goed bereikbaar, dus ze had me zo kunnen bellen", zegt Breukel.

Portret gebruikt als studie
Van Dongen begrijpt niet dat Breukel zich zo druk maakt. "Ik had niet gedacht dat het zo'n probleem zou zijn. We moesten aan de hand van bestaande foto's een schets maken. Het werk van Koos staat het dichtst bij mijn eigen werk, want ik werk veel met schaduwen. Het portret van Koos heb ik gebruikt als studie van het gezicht van Willem-Alexander. Ik wilde aan de jury tonen dat ik zijn gezicht goed kan tekenen. Dat heb ik ook altijd zo gecommuniceerd", vertelt de kunstenares.

"Het werk dat nu in de media is verschenen, lijkt helemaal niet op het werk dat ik normaal maak. Nu krijg ik de kans om Willem-Alexander zelf te fotograferen en om mijn eigen werk te maken." Volgens Van Dongen moest ze in anderhalve week de twee portretten maken, waardoor ze er ook niet aan dacht om contact op te nemen met Breukel.

Het Mondriaan Fonds nodigde in november twaalf kunstenaars uit om een schetsontwerp te maken voor een staatsieportret. De kunstenaars moesten daarvoor gebruikmaken van bestaande foto's van Willem-Alexander.

Verklaring Mondriaan Fonds
"Omdat de koning niet heeft geposeerd voor de voorstudies, hebben de kunstenaars zich bij het maken van de schetsontwerpen laten inspireren door verschillende in omloop zijnde portretten. Indien een andere auteur ten aanzien van een schetsontwerp aanspraak zou kunnen maken op naamsvermelding, zullen we dat respecteren", valt te lezen in een officiële verklaring van Het Mondriaan Fonds.

"Bij de tekstborden in het Rijksmuseum en op onze website zal vermeld worden dat de schetsontwerpen van Iris van Dongen naar aanleiding van foto's van Koos Breukel en Jeroen van der Meyde zijn gemaakt. Overigens heeft Iris van Dongen dit tijdens de persconferentie op 16 januari en in interviews ook steeds verteld. Het Mondriaan Fonds wil bovendien benadrukken dat het hier om schetsontwerpen gaat en dat de uiteindelijke staatsieportretten er anders uit zullen zien", aldus de verklaring.

Van Dongen mag door haar schets samen met twee andere kunstenaressen een officieel staatsieportret van koning Willem-Alexander maken.

Opdracht van overheid
Het Mondriaan Fonds kreeg begin september van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht de totstandkoming van drie staatsieportretten voor de nieuwe koning te begeleiden.

De staatsieportretten van de drie kunstenaressen worden halverwege dit jaar verwacht. Ministeries, provincies, gemeentes, ambassades, rechtbanken en particulieren kunnen de kunstwerken bestellen en vervolgens ophangen.
Deel dit artikel: