Heldenstatus in Finland voor TU/e-studenten na bouw grootste ijsdome

EINDHOVEN - Met de bouw van de grootste ijskoepel ter wereld hebben de bouwkundestudenten Jorrit Hijl en Roel Pluijmen een heldenstatus bereikt in het Finse dorp Juuka. Drie weken lang werkten de TU-studenten aan een ijsdome van 30 meter. Daarmee haalden ze niet alleen hun afstudeeropdracht binnen, maar ze brachten ook levendigheid in het anders erg rustige dorp Juuka.

"Bij het afscheid heb ik wel vijftig knuffels gekregen van mensen uit het dorp", zegt Jorrit Hijl uit Goirle. "Het dorp staat nu echt op de kaart."


Lunchen mocht op de plaatselijke school
Het tweetal kreeg veel hulp uit het dorp. Als het nodig was schoot de brandweer hen belangeloos te hulp en ze mochten op de plaatselijke school lunchen. "Regelmatig kwam er iemand langs om iets lekkers te brengen en als we naar de kroeg gingen wilde iedereen ons ontmoeten."

De ijsdome blijft in Juuka nog te zien todat de dooi invalt. Maar volgens Roel Pluijmen wil het dorp volgend jaar zelf een ijsdome bouwen. "We zijn wel gevraagd om mee te helpen, maar vooral om advies te geven," zegt Pluijmen. De twee bouwkundestudenten studeren in maart af aan de TU/e.
Deel dit artikel: