Werknemers Philip Morris: '48-uursstaking als overleg niets oplevert'

BERGEN OP ZOOM - De werknemers van sigarettenfabrikant Philip Morris leggen vrijdag en maandag het werk 48 uur neer als het overleg met de werkgever dinsdagochtend niets oplevert. Voor deze week zijn de stakingsacties in de ijskast gezet. Personeel en directie hebben al een aantal weken mot over de nieuwe cao en over de pensioenregeling.
Vorige week werd er bij het bedrijf uit Bergen op Zoom nog een staking van 24 uur gehouden. Vakbonden en personeel eisen een loonsverhoging van drie procent. Philip Morris wil voorlopig niet verder gaan dan 1,85 procent loonsverhoging. Na de acties van vorige week is het bedrijf nu bereid om opnieuw te gaan onderhandelen.

"Het is goed dat we morgen weer om de tafel zitten", zegt Piet Verburg van CNV Vakmensen. "We moeten er tenslotte wel een keer uitkomen met elkaar. Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of het ook echt gaat lukken."

48-uursstaking
De vakbond heeft de stakingen voorlopig uitgesteld, maar het bedrijf krijgt twee dagen de tijd om met een beter voorstel te komen. "Philip Morris moet met een serieus bod komen voor het loon en de pensioenen", vertelt Jet Grimbergen, bestuurder FNV Bondgenoten. "Zo niet, dan leggen de werknemers het werk dit komend weekend voor 48 uur neer."

Bij Philip Morris Holland werken ongeveer 1.500 mensen. Het is al lang geleden dat er een dergelijk grote actie wordt gehouden bij de sigarettenfabrikant. De laatste keer was in 1984.