Hoezo extreem? Schijndelaar gaat marathon lopen op Mount Everest: 'Iedereen verklaart me voor gek'

SCHIJNDEL - Duizenden mensen dromen ervan ooit de marathon uit te lopen. Maar voor sommigen gaat deze sportieve droom nog lang niet ver genoeg. Voor Alex van Hedel uit Schijndel bijvoorbeeld. Zijn droom gaat een paar stapjes verder. Hij wil een marathon lopen op de hoogste berg van de wereld: de Mount Everest. En over vier maanden gaat deze droom uitkomen.
Een hartslag in rust op Mount Everest is te vergelijken met een hartslag in volle sprint in Nederland. En in 42 kilometer moet je een temperatuurverschil van veertig graden overbruggen.

Dan heb je nog de ondergrond: in plaats van asfalt of zand, zijn er in de Himalaya uitsluitend scherpe rotsen en grote ijsblokken. Veel extremer dan op Mount Everest kunnen de omstandigheden niet zijn.

'Iedereen verklaart me voor gek'
Waarom haalt de 42-jarige Schijndelaar het dan toch in zijn hoofd om uitgerekend op de hoogste berg ter wereld een marathon te willen lopen? "Mijn vrouw, collega's en vrienden verklaren me voor gek," zegt Van Hedel, "maar voor mij is dit het hoogst haalbare. Ik wil die berg al mijn hele leven een keer in het echt zien. En nu kan ik er ook nog eens een prestatie neer gaan zetten. Iets mooiers bestaat in mijn ogen niet."

Om aan de start van de marathon te komen, zal Van Hedel eerst veertien dagen flink moeten klimmen. Van Hedel: "Tijdens die periode wordt iedereen ziek. Diarree, hoofdpijn, niemand ontkomt daaraan. Als ik eindelijk ga beginnen aan die marathon, heeft mijn lichaam dus al een paar flinke tikken gehad."

Droom laten uitkomen
Van Hedel gaat deze wereldprestatie niet alleen voor zichzelf leveren, hij wil ook meteen iets doen voor een goed doel. "Ik zamel geld in voor KiKa, de stichting die vecht tegen kinderkanker. Zo combineer ik twee geweldige dingen: mijn eigen droom laten uitkomen én iets nuttigs doen."

Op 29 mei gaat het gebeuren. Tot die tijd blijft Van Hedel vooral goed eten en hard trainen.