Twee Brabantse ziekenhuizen versoepelen regels veegerelateerde MRSA-bacterie

28 januari 2014 om 17:12
nl
Twee ziekenhuizen in Oost-Brabant versoepelen de maatregelen voor patiënten die zijn besmet met de veegerelateerde MRSA-bacterie. Het gaat om een proef van een halfjaar. Om welke ziekenhuizen het gaat, wordt niet bekendgemaakt. Dat meldt het praktijknetwerk MRSA.
Geschreven door

Patiënten - vaak varkenshouders - die zijn besmet, worden voortaan op een eenpersoonskamer verpleegd, zonder dat de deuren gesloten blijven. Medewerkers van het ziekenhuis dragen geen masker of muts meer, maar nog wel een schort met handschoenen.
Minder besmettelijkVeegerelateerde MRSA is minder besmettelijk tussen mensen dan de andere typen MRSA. Verpleegkundigen die een patiënt verzorgen, zullen regelmatig worden getest op veegerelateerde MRSA.
Volgens Judith Mulder, projectbegeleider van het praktijknetwerk MRSA, zijn varkenshouders heel blij met de proef. "Varkenshouders die in het ziekenhuis terecht kwamen omdat ze besmet waren, vonden de volledige isolatie een traumatische ervaring. Sommigen zeiden bijna niet-humaan behandeld te zijn. Met deze versoepeling van de maatregelen wordt de sfeer voor patiënten heel anders."
De proef in de twee ziekenhuizen, die beide in het risicogebied van veegerelateerde MRSA liggen, gaat medio maart van start en duurt een halfjaar. De resultaten worden vervolgens teruggekoppeld aan de landelijke adviesorganen.
PolikliniekenDe versoepeling van de regels gold al landelijk voor poliklinieken.
In het verleden hadden ziekenhuizen veel moeite om de MRSA-bacterie buiten de deur te houden. Ze riepen toen de hulp in van het ministerie van Volksgezondheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.