Massa-ontslag bij MSD Oss, 440 banen verdwijnen: 'Hart van het bedrijf geraakt'

OSS - Bij MSD in Oss verdwijnen de komende jaren 440 banen door een reorganisatie die tot 2016 zal duren. Dat heeft de geneesmiddelenfabrikant donderdag bekendgemaakt. Het betreft banen op de ontwikkel- en researchafdeling.
Oorzaak van het ontslag zijn de tegenvallende resultaten op de reseach- en ontwikkelafdeling van MSD Oss. Op de afdeling blijven nog maar dertig mensen werken, samen met de 1500 medewerkers op de productieafdelingen.

"Dan heb je het over een pillenfabriek, in plaats van een bedrijf waar geneesmiddelen worden ontwikkeld", meent verslaggever economie Raoul Cartens. Moederbedrijf Merck wilde de onderzoeksafdeling in 2011 al helemaal sluiten, maar dat werd toen voorkomen. De helft van de onderzoekers kon destijds nog blijven.

'Hart van het bedrijf'
Cartens spreekt van 'een hele harde klap in Oss'. "Het gaat om het hart van het bedrijf." In november werd al bekend dat er 140 banen zouden verdwijnen in Oss. Daar komen deze 440 ontslagen bovenop. 

Het personeel is donderdag in de kantine ingelicht en krijgt donderdag ook individueel te horen wanneer een vertrek is gepland, vertelde voorzitter David Krab van de ondernemingsraad. De eerste werknemers stoppen op 1 juli.

Beslissing in de Verenigde Staten
De reorganisatie is het gevolg van een beslissing van het management in de Verenigde Staten. MSD zal zich minder concentreren op het ontwikkelen van medicijnen, brengt minder nieuwe medicijnen op de markt en verloor belangrijke patenten. "Dat er iets zou gebeuren was bekend, maar de omvang valt enorm tegen en is een grote klap", aldus de ondernemingsraad.

De lokale MSD-directie heeft nog onderzoek gedaan naar alternatieven, maar heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijfsonderdelen te verkopen en banen voor langer te behouden, staat in een verklaring. De ondernemingsraad kent het onderzoek niet en kan nog niet inschatten of de pogingen voor baanbehoud voldoende zijn geweest. "Eerst is het tijd voor emoties", aldus Krab.

Voor de getroffen onderzoekers is er een sociaal plan. Het personeel put hoop uit het verleden. Van de onderzoekers die in 2011 werden ontslagen, vond ongeveer 80 procent weer werk.

Grote impact
De gemeente Oss liet in een verklaring weten mee te leven. "De impact is groot voor de betrokken medewerkers en hun gezinnen. We wensen hen veel kracht in deze onzekere toekomst. Ook al spelen wij als gemeente een beperkte rol, wij zullen doen wat we kunnen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen", schrijft de gemeente in de verklaring.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss uitte haar persoonlijke teleurstelling via Twitter.


Meer over dit onderwerp:
oss msd ontslagen banen reorganisatie