Uitgebreid onderzoek naar 'onterechte' aansluitkosten voor stadsverwarming in Tilburgse Reeshof

TILBURG - Er komt een uitgebreid onderzoek naar de aansluitkosten die Essent jaarlijks onterecht in rekening zou brengen bij huishoudens met stadsverwarming in de Tilburgse wijk Reeshof. Een onafhankelijk expert houdt toezicht. De claim van 76 miljoen euro wordt voorlopig even in de ijskast gezet. Dat is de uitkomst van een gesprek donderdagmiddag tussen Essent, de gemeente Tilburg en de actiegroep Reeshofwarmte.nl.
Over zes weken gaan de drie partijen opnieuw met elkaar om de tafel om de voortgang van het onderzoek met elkaar te bespreken. De miljoenenclaim is voorlopig niet van tafel.

Wethouder Berend de Vries bemiddelt tussen Essent en actiegroep Reeshofwarmte. Het gesprek draaide donderdagmiddag voornamelijk om de aansluitkosten en het tarief dat in rekening wordt gebracht voor een warmteapparaat in de meterkast.

Geschillencommissie
De Vries: "De partijen hebben besloten naar de geschillencommisie te gaan om duidelijkheid te krijgen over de kosten die voor het warmteapparaat in rekening worden gebracht."

"Voor de aansluitkosten bestaat geen geschillencommissie. Essent gaat dit onderzoek zelf doen onder toezicht van een extern juridisch expert", aldus de wethouder.


Aansluitkosten te hoog
Reeshofwarmte.nl wil 76 miljoen euro aan te veel betaalde aansluitkosten terug van Essent. De bewoners vinden dat de energierekening los van de aansluitkosten al 250 euro te hoog uitvalt.

Volgens hen houdt Essent zich niet aan de afspraak dat huishoudens met stadsverwarming evenveel kwijt zijn als mensen die van energieaanbieder kunnen wisselen. In totaal zouden bewoners in Reeshof hierdoor 400 euro per jaar te veel kwijt zijn.

Juridische procedure
De gemeenteraad is bereid om de actiegroep financieel te ondersteunen op een juridische procedure te kunnen beginnen.

Volgens Reeshofwarmte.nl worden de 150 euro aansluitkosten ook onterecht in rekening gebracht bij huishoudens in de Bredase wijk Haagse Beemden, in de Eindhovense wijk Meerhoven en vermoedelijk ook Breda-Noord.

De bewoners van de wijk Reeshof waren al een petitie begonnen tegen de hoge energiekosten.