Henk Krol wilde met minister in gesprek over topambtenaar Joris Demmink

EINDHOVEN - Henk Krol heeft de afgelopen jaren bij minister Ivo Opstelten van justitie tot drie keer toe aangedrongen om de positie van voormalig topambtenaar Joris Demmink bespreekbaar te maken. Dat zei de Eindhovenaar donderdagavond in het televisieprogramma Eén op Eén. Demmink zou zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik.
Justitie vervolgt Demmink vanwege mogelijk misbruik van twee Turkse jongens. Het was al langer bekend dat de topambtenaar zich schuldig zou maken aan ontucht. Zo was het Krol die in 2003 als toenmalige hoofdredacteur van de Gay Krant meldde dat Demmink betrokken zou zijn bij ontuchtzaken in Eindhoven.

Gesprek met Opstelten
Als Kamerlid van 50Plus probeerde Krol naar eigen zeggen om de zaak tot drie keer toe bespreekbaar te maken bij Opstelten. Die zei dat daarover op korte termijn zou worden gesproken, maar dat gebeurde volgens de Eindhovenaar uiteindelijk niet.

"Ik werd toen beschuldigd van een computerhack", zo refereerde hij in Eén op Eén over de zaak-Diagnostiek voor U. "Opstelten zei toen: U begrijpt dat nu dit (de computerhack, red.) onder de rechter is, wij hierover niet meer praten.'"

Twee weken voor aftreden
De laatste keer dat Krol met de minister over de positie van Demmink sprak, was twee weken voordat hij besloot om af te treden na de affaire om de pensioenpremies bij de Gay Krant.

"Ik weet niet waarom Opstelten mij niet meer wilde spreken", vertelde Krol in gesprek met presentatrice Eva Jinek. "Ik hoop dat iedereen die echt iets weet over deze ambtenaar zich meldt, zodat dit door de rechter tot op de bodem kan worden uitgezocht."

Krol ziet terugkeer 50Plus zitten
Behalve om de positie van Demmink stond Krol in het televisieprogramma ook nog kort stil bij zijn politieke loopbaan. Zo zei hij bereid te zijn terug te keren in de Tweede Kamer, als het congres van zijn partij dat van hem zou verlangen.

Krol kan terugkeren in de Kamer als een van de twee huidige 50Plus-Kamerleden zou opstappen. Met die uitspraak benadrukte Krol dat hij een terugkeer bij 50Plus ziet zitten. Eerder liet hij zich daarover uit in een interview met Omroep Brabant. Hij vertelde toen een positie als lijstduwer te ambiëren.