Architect Abel Blom: 'Het zou absurd zijn om het Speelhuis uit de kerk weg te halen'

31 januari 2014 om 20:30
nl
Abel Blom vindt het logisch dat het Speelhuis in de Onze Lieve Vrouwe kerk in Helmond blijft. Hij is de zoon van architect Piet Blom die de paalwoningen in Helmond ontwierp. "Ik zou het absurd vinden om het Speelhuis uit de kerk weg te halen. Het is een prachtig theater geworden."
Geschreven door

"Ik vind het niet teleurstellend dat het Speelhuis niet op dezelfde plek is herbouwd. Restauratie van de overgebleven restanten was mooi geweest en had volgens mij ook gekund, maar nieuwbouw zou gek zijn."
Blom hoopt wel dat op de vorige locatie van het theater nog wat gebouwd wordt dat aansluit op de achttien kubuswoningen die er nog staan. "Een overdekte marktplaats of een museum. Iets in de vorm of trend van de kubussen zodat de eenheid op het plein intact blijft."
Speelhuis blijft op huidige locatieVrijdag maakte het Helmonds college van B en W bekend dat het Speelhuis gevestigd blijft in de Onze Lieve Vrouwe kerk in Helmond. Het voorstel moet nog wel eerst naar de gemeenteraad. Om de kerk geschikt te maken als permanent theater zijn wel de nodige aanpassingen en verbeteringen nodig.
De tijdelijke aanbouw met kassa's, garderobe, toiletten, kleedkamers en laad- en losruimte moet worden vervangen door een grotere en duurzame aanbouw. Ook krijgt het theater een grotere foyer en een beter zichtbare entree. Voor deze aanpassingen is een investering van ongeveer 4,5 miljoen euro nodig. Dat geld moet uit de brandverzekering komen.
Verwoestende brandHet oude Speelhuistheater werd op 29 december 2011 door brand verwoest. Daarna verhuisde het theater tijdelijk naar de kerk, maar dat moet nu de permanente locatie worden. Helmond gaat ervan uit dat het bisdom akkoord gaat met de permanente vestiging van het theater. 
Geen theatercaféHet college vraagt de raad om een plan en een ontwerp te maken. De toevoeging van een café en aparte ontvangstruimten zijn niet meegenomen in die berekening. Het college vindt dat eerst duidelijk moet worden wat de toegevoegde waarde is van een café en de ontvangstruimten.
De toevoeging van een extra nieuwe, kleine zaal maakt geen deel uit van het plan. Daarvan is de toegevoegde waarde te klein en de concurrentiedruk op andere zalen wordt dan te hoog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.