Campagne Marianne Vos heeft succes: eigen wedstrijd voor vrouwen tijdens Tour

EINDHOVEN - Marianne Vos uit Meeuwen voert al een tijd campagne om de Ronde van Frankrijk voor vrouwen tegelijkertijd met de mannen te laten verrijden. Die strijd heeft een eerste succes opgeleverd.
Tijdens de komende editie van de Tour zal vòòr aankomst van de mannen voor de wielrensters een wedstrijd op de Champs-Elysées worden gehouden. De wedstrijd gaat La Course by Le Tour de France heten. Tourorganisator ASO heeft dat zaterdag laten weten.

Campagne
Vos startte vorig jaar juli samen met collega's Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie om een Ronde van Frankrijk voor vrouwen tegelijkertijd met de mannen te organiseren. De ASO nodigde de vrouwen daarna uit voor een gesprek.

Voor het eerst sinds 1989 komen mannen en vrouwen in Frankrijk samen in actie. Vos is blij dat ze op 27 juli tijdens de Tour in actie zal komen. "Het is geweldig, zeker om een wedstrijd te rijden die finisht op de Champs-Elysees. Ik kijk er naar uit. Dit is een revolutionaire ontwikkeling."

"Dit is het begin van een nieuwe periode in het wielrennen voor vrouwen. De sport zal hierdoor alleen nog maar meer gaan groeien", reageerde Vos, die zaterdag in Hoogerheide haar wereldtitel veldrijden succesvol verdedigde.

'Geweldige stap voorwaarts'
Ook de voorzitter van de wielrenunie UCI, Brian Cookson, is blij met het initiatief. "Dit is een geweldige stap voorwaarts voor de sport."