Noordbrabants Museum overladen met spullen voor tentoonstelling grote gezinnen

2 februari 2014 om 14:24
nl
Ruim zeventig grote gezinnen hebben zaterdag oude spullen die typerend zijn voor het leven in een grote familie, aan het Noordbrabants Museum in Den Bosch gegeven. Dat gebeurde tijdens een speciale inzamelingsdag.
Geschreven door

De 75 grote gezinnen gaven onder andere twintig koffiekopjes en een servies dat uit zestien delen bestaat, zo liet projectleider Ad van Pinxteren zondag aan het ANP weten.
De cultuurinstelling kreeg al eerder een eettafel aangeboden waar zestien gezinsleden aan passen en een wieg die door een grote familie is gebruikt voor elke pasgeboren baby.
Expositie Gezin XXLHet Noordbrabants Museum wil de spullen in juni tentoonstellen tijdens de expositie Gezin XXL/Grote Gezinnen, waarmee het museum het beeld wil nuanceren dat grote gezinnen vroeger een typisch Brabants of katholiek fenomeen waren.
Desondanks leverden zaterdag vooral Brabanders spullen af. Zoals de familie Van Rijen uit Oirschot, die vroeger met vijftien kinderen thuis waren. Zij namen het originele trouwboekje van hun ouders mee. Daar stonden lang niet alle kindernamen op - de lijst met namen was namelijk te groot.
Gezocht: zelfgemaakt speelgoed met gebruikssporenDe gezinnen die hun waardevolle spullen hebben afgegeven, krijgen ze na de tentoonstelling terug. Wie nog servies, tafels of andere bezienswaardige attributen heeft, kan dat het museum nog laten weten. Het Noordbrabants Museum hoopt met name op zelfgemaakt speelgoed met flinke gebruikssporen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.