‘Aantal giftreinen door Brabant tot een absoluut minimum beperkt’

BREDA - Het aantal giftreinen dat de komende jaren door Brabant zal rijden, wordt tot een absoluut minimum beperkt. Dat zegt de Bredase wethouder Selcuk Akinci na het gesprek dat hij dinsdag had met ProRail.
Aanvankelijk zag het er naar uit dat het aantal giftreinen op het passagierstraject Breda-Tilburg-Eindhoven zou toenemen vanwege spoorwerkzaamheden in Duitsland. De Betuwelijn zou daardoor niet of beperkt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen beschikbaar zijn. In het gesprek bleek dat er wel meer capaciteit is voor het vervoer over de Betuwelijn.


'Brabantroute ontweken'
“We hebben afgesproken dat het vervoer van gevaarlijke stoffen in principe over de Betuwelijn gaat. De Brabantroute wordt daarmee ontweken", vertelt Akinci.

Piekmomenten
"Het vervoer voor 2015 wordt de komende maanden ingepland. In de piekmomenten wordt de Brabantroute mogelijk wel gebruikt, maar niet voor de gevaarlijke stoffen”,  vertelt Akinci. Via Twitter bracht hij de uitkomst van het gesprek naar buiten.Zorgen
Na het ongeluk met een giftrein in het Belgische Wetteren, op 4 mei vorig jaar, uitte PvdA Tilburg al haar zorgen over de giftreinen door de stad. De ontplofte goederentrein reed kort voor het ongeluk nog door Roosendaal.