Provincie maakte fout bij aanbesteding busvervoer

DEN BOSCH - De provincie heeft vermoedelijk een rekenfout gemaakt bij de aanbesteding van het busvervoer in Brabant. Dat zegt provinciebestuurder Ruud van Heugten. Omdat Veolia en Arriva bij de strijd om West-Brabant dicht bij elkaar eindigden, kan dit tot gevolg hebben dat Arriva toch ook West-Brabant in handen krijgt.
Dinsdag werd bekend dat Arriva bezwaar heeft gemaakt tegen de gunning van West-Brabant aan Veolia. Veolia heeft vervolgens ook bezwaar gemaakt tegen de gunning van het busvervoer in Oost-Brabant aan Arriva.

Een bezwarencommissie moet beoordelen of de bezwaren terecht zijn. Dat duurt waarschijnlijk een kleine twee maanden.

Menselijke fouten
Volgens Van Heugten heeft de provincie zeer zorgvuldig gewerkt bij de aanbesteding, maar hij sluit niet uit dat er menselijke fouten zijn gemaakt. "Dat moet de bezwarencommissie beoordelen".

Hij vindt het wel jammer dat er bezwaren zijn gemaakt. "Ik had het niet verwacht, omdat we de procedure zo nauwkeurig hebben gedaan. We zaten goed op tempo, nu moeten we even onze adem inhouden."

Vorige aanbesteding ging helemaal mis
De nieuwe verdeling van het busvervoer in Brabant  moet in december dit jaar in gaan. Volgens Van Heugten komt die datum door de bezwaren niet in gevaar. "De reizigers gaan hier helemaal niets van merken," aldus Van Heugten.

De vorige aanbesteding in 2006 liep helemaal mis omdat één van de bedrijven te laag had ingeschreven en zich later terugtrok. Volgens Van Heugten zal die geschiedenis zich niet herhalen. "Dit soort bezwaren worden vaker gemaakt. Het gaat om grote belangen, de juristen van die bedrijven pluizen alles uit.