Verenigde Naties willen openbaar onderzoek kindermisbruik Rooms-Katholieke kerk

5 februari 2014 om 14:27
nl
De Rooms-Katholieke Kerk moet openbaar onderzoek doen naar gevallen van kindermisbruik binnen de kerk. Dit stellen deskundigen van de Verenigde Naties (VN) op het gebied van kinderrechten in een woensdag in Genève gepresenteerd rapport. Het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk telt veel slachtoffers, ook in Brabant.
Geschreven door

De VN vinden ook dat in het kerkelijk recht regels moeten worden opgenomen die kinderen beschermen tegen misbruik. Het VN-kinderrechtencomité heeft half januari met afgevaardigden van het Vaticaan gesproken. Het Vaticaan heeft naar voren gebracht alles in het werk te stellen om misbruik te bestrijden.
Nog steeds misbruik verhuldHet kinderrechtencomité verwijt het Vaticaan echter veel te lang de omvang van het probleem te hebben onderschat en niet de juiste maatregelen te hebben genomen. Nog steeds zouden gegevens over gevallen van misbruik worden verhuld.
Ook in Brabant waren veel slachtoffers. Vooral internaten zoals Huize Nazareth in Tilburg, De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel en De La Salle in Boxtel werden genoemd door slachtoffers. Dat bleek uit het wetenschappelijke rapport van de commissie Deetman.
Deze commissie werd in het leven geroepen om het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk te onderzoeken. Volgens een berekening van de commissie zijn tussen de 10.000 en 20.000 kinderen tussen 1945 en 1985 misbruikt in katholieke instellingen.
Brabants slachtofferEen van de Brabantse slachtoffers is Henk Overdevest, hij werd door een broeder misbruikt in het pensionaat Eikenburg in Eindhoven. Hij reageerde destijds geschrokken over de omvang van het misbruik.
"Het is een zwaar onderwerp. Het is niet alleen het misbruik dat een rol speelt, maar ook die paar jaar dat je daar was. Die continue dreiging van geweld en de macht die ze over jou hebben als individu", aldus het slachtoffer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.