Carnavalswagens: zelf bouwen of kopen op Marktplaats en opknappen?

STANDDAARBUITEN - Onder de honderden carnavalswagens die over een week of drie door de Brabantse straten trekken, zijn veel wagens die niet zelf zijn gebouwd door een bouwclub. Houdt de ene bouwclub vast aan het echte traditionele handwerk, een andere bouwclub koopt snel een wagen op Marktplaats.
Bij bouwclub De Sloffe in het Krabbengat doen ze echt alles met de hand. In Standdaarbuiten doen ze een beetje van zichzelf en een beetje veel van Marktplaats. Er is een wereld van verschil hoe bouwclubs omgaan met de ontwikkeling en de opbouw van carnavalswagens.

Kopen en verkopen
Bij BCdeKids zijn ze al jaren vertrouwd met de methode om wagens te kopen en verkopen. "We bestaan ondertussen al veertien jaar", zegt Wesley Zagers, "dus we hebben al heel wat wagens verkocht en gekocht."

Op de kritiek dat ze bij BCdeKids geen echte bouwers zijn gaat Zagers een eind mee. "Ja, dat klopt. Maar als je alles zelf moet bouwen en verlichten voor de lichtjesoptocht in Standdaarbuiten dan lukt dat gewoon niet."

Derde- of vierdehands
De wagen van BCdeKids komt oorspronkelijk uit Bergen op Zoom en is door de club aangekocht via Marktplaats. De wagen  wordt momenteel in een loods aangepast voor de komende carnaval.

De wagen die inmiddels derde- of vierdehands is, staat zelf ook al weer te koop op Marktplaats. Hij moet 4900 euro opbrengen en is pas na de carnaval op te halen. Van het geld dat de wagen hopelijk opbrengt gaan de leden van BCdeKids zelf ook weer shoppen op internet.

Zelf bouwen of kopen en opknappen: wie is het allerslimst?