Luchtopnames van Efteling met drone: 'De beelden zijn prachtig maar het mag niet'

KAATSHEUVEL - Op internet circuleren beelden van een drone die boven Efteling in Kaatsheuvel zweeft. Iemand heeft illegaal het onbemande luchtvaartuig net langs de Python laten vliegen en zette die beelden op YouTube. "Het zijn prachtige beelden, maar we hadden graag met de maker van tevoren afspraken gemaakt", zegt woordvoerder Koen Sanders van de Efteling.
Op het filmpje is te zien hoe de drone de dertig meter hoge achtbaan Python filmt terwijl een karretje met passagiers naar boven klimt.

'Niet legaal'
"Het lijkt erop dat de drone gevaarlijk dicht bij de bezoekers vliegt, maar de beelden kunnen net zo goed zijn ingezoomd", vertelt Sanders tegen Omroep Brabant. "Maar dat maakt het nog niet legaal", benadrukt de woordvoerder.

"Drones dienen, zeker op privéterrein, op 150 meter afstand van de bebouwing te vliegen."

'Ziet er prachtig uit'
De reacties onder de video zijn echter overwegend positief. Ook de woordvoerder geeft toe dat de beelden goed zijn gelukt.De maker zegt op internet de drone via de zuid-oostkant het park binnen te hebben gevlogen. Sanders vermoedde al dat het niet om een bezoeker van het park ging. "De Python staat aan de rand van het park. Een drone is ook wel een beetje groot om het park mee binnen te komen."

Drone viel niet op
Dat het vliegtuigje op de dag van de opnames niemand is opgevallen, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de Efteling ook regelmatig luchtopnames van het park maakt met drones.

De Efteling zou graag in contact komen met de maker van het filmpje. "Dan kunnen we goede afspraken maken voor een eventuele volgende keer", aldus de woordvoerder.


Meer over dit onderwerp:
efteling drone youtube filmpje python