Video

Gehandicapt stel uit Oisterwijk op straat gezet: 'kerk komt in actie'

7 februari 2014 om 12:39
nl
Robert en Jolanda Griek uit Oisterwijk zijn ten einde raad. Ze staan binnenkort op straat. Woningstichting Leystromen in Oisterwijk zet ze hun huis uit. Nou heeft het gehandicapte stel inderdaad de huur van hun huis opgezegd omdat ze naar een andere woning zouden verhuizen. Maar die verhuizing gaat op het laatste moment niet door.
Geschreven door

En dus zit het stel tussen twee woningen in, ze hebben niemand om naartoe te gaan. De hervormde kerk ontfermt zich nu over het koppel.
GehandicaptJolanda (47) en Robert (60) zijn allebei gehandicapt. Robert heeft twee spierziektes en Jolanda heeft een hersentumor overleefd, is slechtziend en kampt met problemen met haar nieren en schildklier.
De twee werken allebei bij het werkvoorzieningschap WSD. Daar werden ze verliefd op elkaar en trouwden. Jolanda trok bij Robert in aan De Schouw in Oisterwijk. Een appartement dat hij huurt van Woningstichting Leystromen.
Maar het huis werd te klein voor de twee en ze gingen samen met woningbemiddelaar Househunting uit Tilburg op zoek naar een nieuwe woning. Die vonden ze aan de Pastoor van Beugenstraat in het centrum van Oisterwijk. Een nieuwbouwproject waar het stel veel zin in had.
Slot vervangenDe contracten werden getekend, de aanbetaling van drie maanden huur werd overgemaakt en met de sleutel in de hand ging het stel vorige week naar hun nieuwe huis. Daar bleek iemand bezig te zijn om het slot te vervangen. De deal zou niet doorgaan, werd ze verteld.
De nieuwe verhuurder heeft namelijk bij nader inzien geen vertrouwen in het gehandicapte stel. Ze zouden notoire wanbetalers zijn met regelmatig flinke huurachterstanden. Het stel ontkent dat dat zo is. Volgens hen staan ze met het getekende contract in hun recht. 
BetalingsachterstandenNavraag bij Woningstichting Leystromen levert een heel ander verhaal op. Volgens een woordvoerder heeft het stel een flink verleden van betalingsachterstanden. "En nog steeds hebben we huur van ze te goed", zegt Eline van Boxtel namens Leystromen. "Deze mensen hebben we bij andere gelegenheden regelmatig de hand boven het hoofd gehouden, maar nu is de maat vol."
Toen de nieuwe verhuurder, Naber Makelaardij uit Tilburg bij de Woningstichting vroeg om een verhuurdersverklaring, heeft de woningstichting geweigerd om die af te geven vanwege de betalingsachterstanden. Er komt geen verklaring van goed betalingsgedrag.
Inmiddels had het stel de huur al opgezegd. "Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van huurders zelf om de huur op te zeggen. Wij weten nooit waar mensen daarna naar toe gaan", reageert Leystromen. "Ze hebben de overeenkomst met ons beëindigd en moeten er nu uit."
Veel geldHet komt er dus op neer dat Naber en Househunting geen vertrouwen hebben dat Jolanda en Robert de huur van 1100 euro per maand kunnen betalen. "Dat is veel geld, ja", zegt Robert. "Maar samen denken we dat te kunnen betalen. Ze hebben ons nooit verteld dat het te duur voor ons was. Er is nooit een brief gekomen over betalingsachterstanden van Leystromen. Ik heb altijd alles betaald. Ik kan de bankafschriften laten zien."
Jolanda vindt de hele situatie mensonwaardig. "Wij zijn wel gehandicapt, maar niet gek. Ze communiceren niet goed met ons. Ze vertellen ons niet eens wat de reden is dat we niet in ons nieuwe huis kunnen. We zijn ten einde raad."
Bomvol spullenVrijdagochtend stond Leystromen om halftien op de stoep voor de eindinspectie van de oude woning. Maar daar stond het nog zo bomvol, dat het huis nog niet terug aan de Woningbouwvereniging kan worden overgedragen. Eerst moeten alle spullen van Jolanda en Robert er uit.
"We willen hier gewoon blijven", zegt Jolanda. Maar dat kan niet, want er is al een nieuwe huurder voor het huis aan de Schouw. Woonstichting Leystromen kan niets meer voor ze doen. Ze hebben de rechter ingeschakeld om het stel te dwingen de woning te verlaten.
Hulp van de kerkDe Hervormde Kerk in Oisterwijk heeft zich nu over het stel ontfermd. Het is afwachten hoe het verder gaat. De leden van de kerk gaan meehelpen de spullen te verhuizen en verdiepen zich in het dossier. "Onze dominee is hier kapot van. Dat de samenleving mensen zo kan laten zitten. Dit kan niet", zegt Annet van de Hervormde gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.