Geen onmiddellijke stop op groei veehouderij in 'overbelaste gebieden'

DEN BOSCH - De provincie wil niet meteen een stop invoeren op het aantal dieren in veedichte gebieden. Dat zei provinciebestuurder Yves de Boer vrijdag in het debat in Provinciale Staten over de toekomst van de veehouderij.
Hij vindt dat de gemeenten eerst de gebieden moeten uitkiezen waar de overlast van de veehouderij te groot is. Dat kan nog een half jaar duren. Voor die gebieden gaat dan wel een veestop gelden.

Aanvragen van vergunningen
De Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft eerder al gezegd de steun aan het plan in te trekken als er geen onmiddellijke veestop komt voor de overbelaste gebieden in de Peel en de Kempen. De BMF vreest dat boeren het komende halfjaar nog zullen gebruiken voor het aanvragen van vergunningen voor uitbreidingen.

In een motie dragen VVD, CDA, SP, PvdA en D66 het provinciebestuur op om druk uit te oefenen op gemeenten om die 'ongewenste ontwikkelingen te voorkomen'.

Maatwerk
Provinciebestuurder De Boer vindt dat gemeenten in overleg met boeren en omwonenden de problemen per overlastgebied moeten proberen op te lossen.

Volgens hem is dat maatwerk beter dan regelgeving van bovenaf. Hij wil de gemeenten wel ondersteunen met wat hij noemde implementatie-teams' van provincie-ambtenaren die de gemeenten met raad en daad bij staan.

Fijnstof
Het provinciebestuur wilde een strengere norm dan landelijk voor fijnstof uitgestoten door de veehouderij. Maar daar stak Provinciale Staten vrijdag een stokje voor. De norm werd door een CDA-VVD motie met steun van de PVV teruggebracht tot de landelijke maatstaven. BMF-directeur Nol Verdaasdonk reageerde hier furieus op: "Zo haalt de ZLTO via de achterdeur van de politiek weer slagen binnen."  Volgens Verdaasdonk wordt hiermee de kern van het vee-akkoord aangetast. Dat akkoord werd vorige week door BMF en ZLTO ondertekend.

Demonstraties
Het debat in Provinciale Staten werd vrijdagmorgen vroeg voorafgegaan door demonstraties van boeren die de nieuwe regels te streng vinden. Zij maakten een barricade van strobalen, waardoor het parkeerterrein bij het provinciehuis onbereikbaar werd. Ook milieugroepen voerden actie bij het provinciehuis.

Het debat in Provinciale Staten, dat vrijdagmorgen om half tien begon duurde bijna middernacht.