Kwestie Eindhovense asielzoeker Mauro bezorgde oud-minister Leers slapeloze nachten

9 februari 2014 om 00:33
nl
Oud-minister Gerd Leers heeft slapeloze nachten gehad toen hij in 2011 onder vuur lag wegens het uitzetten van de Eindhovense asielzoeker Mauro Manuel. Dat zegt Leers in een interview met De Volkskrant.
Geschreven door

Mauro Manuel kreeg vorig jaar te horen dat hij voorgoed in Nederland mag blijven. Toch was zijn toekomst in Nederland jarenlang onzeker. Hij zou zelfs worden teruggestuurd naar zijn geboorteland Angola.
Adoptie misluktHet feit dat Mauro al sinds 2003 in Nederland woonde en volledig was ingeburgerd zorgde voor boosheid bij mensen die tegen de uitzetting waren. Mauro verbleef bij een gastgezin in Eindhoven. Zijn gastouders probeerden hem te adopteren, maar verzoeken daarvoor werden telkens afgewezen.
Gerd Leers was destijds minister van Immigratie en Asiel. Toen een verblijfsvergunning voor de Eindhovenaar onder zijn bewind werd afgewezen, werd Leers overladen met kritiek. Kritiek die hem niet in de koude gingen ging zitten. "Ik heb in die tijd een dagboek bijgehouden. Ik had er ongelooflijk veel moeite mee", aldus Leers tegenover De Volkskrant. 
Foto met de traanMauro's zaak kreeg veel aandacht in de media. De foto van Mauro en de traan op zijn linkerwang werd voorpaginanieuws. "Of die nu gephotoshopt was of niet, dat deed er niet toe. Als een zaak in de publiciteit komt, is het eigenlijk al te laat. Je kunt geen kant meer op", zegt Leers in de krant. "Soms sliep ik er niet van en belde ik mijn vertrouwenspersoon om erover te praten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.