Johan Vlemmix voert campagne met wietmachine: 'Er is nu een slap drugsbeleid'

EINDHOVEN - Beroepsentertainer Johan Vlemmix heeft weer iets nieuws. Met zijn Partij van de Toekomst voert hij binnenkort in Eindhoven campagne met een heuse wietmachine. Die vormt met het beoogde drugsbeleid hét speerpunt van de partij.

De machine staat afgebeeld op de campagneposter van de partij en zal volgens Vlemmix spoedig 'op alle billboards in Eindhoven' hangen. Hij doet dit naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor de regulering van wietteelt.

'Slap beleid'
"De regulering is nu slecht. Vanaf de voordeur van de coffeeshop mag de verkoop wel, maar niet vanaf de achterdeur. Een slap beleid", zo noemt hij het zondag.

Vlemmix heeft zelf nooit cannabis geprobeerd, maar vindt wel dat de honderdduizenden gebruikers in Nederland niet weg te denken zijn. "Op deze manier vragen wij hier aandacht voor. Een hele andere tactiek van campagnevoeren."

'Hiermee sporen wij niemand aan'
De entertainer ontwikkelde de wietmachine zelf, maar geeft ook toe dat het ontwerp weinig afwijkt van de modellen die in growshops te krijgen zijn. "Hij is door de LED-verlichting alleen iets zuiniger." Wel benadrukt hij dat door de machine het brandgevaar bij huidige kwekerijen afneemt, omdat die vaak provisorisch in elkaar zijn gezet.

Het zou kunnen dat de campagneposter drugsgebruik juist in de hand werkt. Vlemmix bestrijdt dit: "Hiermee sporen wij niemand aan. In de supermarkt kom ik ook sigaretten en alcohol tegen, maar hierdoor ga ik ze niet meteen kopen."

Wietmachine alleen met voorlichting
De wietmachine van de Partij van de Toekomst is geschikt voor maximaal vijf hennepplanten. De partij zegt dat de machine er alleen komt als ook meer voorlichting op scholen wordt gegeven, omdat cannabisgebruik niet moet worden gestimuleerd.

Het is mogelijk dat de verkiezingsposter de tongen weer losmaakt. In 2012 dat ook al bij een andere poster van Vlemmix, die sprekend leek op een affiche van de Media Markt. Op het affiche gaf de partij iedereen de keuze: de JSF of een gratis iPad. Media Markt eiste dat Vlemmix de posters zou weghalen. Dat deed hij uiteindelijk.

'We blijven hiermee doorgaan'
Hoewel het idee van de wietmachine misschien ludiek is, blijft ook nog de vraag of de Partij voor de Toekomst hiermee voeten aan de grond krijgt. Eerder wist Vlemmix al geen zetel te halen in de Tweede Kamer. "We blijven hiermee doorgaan. Ook als wij geen zetels krijgen", aldus Vlemmix.
Deel dit artikel: