Minister Schippers bij aftrap stichting Q-support in Herpen

HERPEN - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is woensdag in Herpen bij de aftrap van de stichting Q-support. De stichting nodigt chronische Q-koortspatiënten vanaf volgende maand uit voor een individueel gesprek om hen zo te adviseren en te begeleiden.

Het startsein voor Q-support wordt gegeven in Dorpshuis 't Slotje in Herpen. Minister Schippers doet dit samen met de commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Inventarisatie problemen en wensen
De gesprekken zijn bedoeld voor patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting. In de gesprekken, die geleid worden door een professional en een ervaringsdeskundige, worden problemen en wensen geïnventariseerd.

De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die vrijkomt bij miskramen van geiten en schapen. 

1100 mensen nog steeds ziek
Uiteindelijk werden duizenden mensen in het hele land ziek. Naar schatting lijden nog steeds 1100 mensen aan chronische Q-koortsvarianten.

Den Haag stelt 10 miljoen beschikbaar voor onderzoek, advies aan en begeleiding van chronische Q-koortspatiënten. Q-support is bedoeld voor de komende vijf jaar.Deel dit artikel: